mw. drs. Jennifer Simons

Commissies

Personalia

Jennifer Simons, de voorzitter van De Nationale Assemblée van de Republiek Suriname (DNA) kan als persoon het beste beschreven worden  als een vrouw met een sterke liefde voor haar gezin, de natie en het volk van de Republiek Suriname. Zij is een nationale icoon voor de zelfstandige vrouw, visionair, inspirerend en energiek. Mevrouw Simons gelooft sterk in het zelfbeschikkingsrecht van volken, in de kracht van de lokale gemeenschap en de ontwikkeling van het individu door continu onderwijs.

Zij is geboren op 5 September 1953 in Paramaribo, Suriname en groeide op in een gezin van 4, met een moeder als verpleegster en vader werkzaam in het leger. Haar echtgenoot is de heer Glenn Geerlings, zij hebben samen twee zonen, een dochter en twee kleinkinderen.

Van jongs af aan verlangde zij ernaar om arts te worden. Na afronding van de medische studie aan de faculteit der Medische Wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname was ze in deze discipline werkzaam als arts, docent aan de universiteit en als beleidsmaker verbonden aan het Ministerie van Volksgezondheid op gebieden zoals HIV en Dermatologie.

Haar betrokkenheid in onderwijs op de universiteit leidde tot een passie voor onderwijsinnovatie en ontwikkeling, waarbij ze in 1999 medeoprichter werd van Stichting EDUCONS, een NGO die ICT in onderwijs, afstandsonderwijs en het gebruik van computers, software en eigen Surinaamse digitale lesmaterialen in scholen stimuleerde. Tijdens dit initiatief zijn ruim 40.000 personen getraind in basis en gevorderde ICT- vaardigheden. Mevrouw Simons introduceerde, na zelf een certificaat in afstandsonderwijs behaald te hebben, deze methode in Suriname.

In 1996 ging zij de actieve politiek in als lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) en werd als volksvertegenwoordiger gekozen om zitting te nemen in De Nationale Assemblée van de Republiek Suriname. Mevrouw Simons is in 2015 voor de vierde keer als volksvertegenwoordiger gekozen.

In 2010 werd ze voorzitter van de Nationale Assemblée en startte toen het ambitieuze Institutioneel Versterkingsprogramma in het Parlement. Een ander initiatief van haar is de “Stichting Parlementariërs voor de Ontwikkeling van Kinderen en Jongeren”. In 2015 is mevrouw Simons herkozen tot voorzitter van De Nationale Assemblée.

Mevrouw Simons was voorzitter van de groep van vrouwelijke parlementariers van ParlAmericas en vicevoorzitter van ParlAmericas (2012 tot 2014). Tevens heeft zij zitting in het bestuur van COPA (The Parliamentary Confederation of the Americas).

 

<< Terug naar leden