back menu

"Hearing over nieuwe Natuurbeschermingswet: Balans tussen duurzaamheid, economie en gemeenschapsrechten"

04-12-2024

“De Natuurbeschermingswet van 1954 voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De wet bestaat voornamelijk uit verbodsbepalingen. Er zijn geen mechanismen in de wet om proactief te werken”. Dit zegt Gina Griffith, directeur van Conservation International Suriname (CI-Suriname) tijdens de eendaagse Public Hearing gehouden op maandag 2 december 2024.

Deze hearing is georganiseerd door De Nationale Assemblée (DNA) en CI- Suriname “De wet voorziet niet in deelname van belanghebbenden of een mechanisme voor juridische bescherming van bepaalde groepen zoals de inheemse en tribale volkeren”, zei de directeur.

Maureen Ramdas-Post, onderdirecteur Administratieve Diensten op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) wijst in haar welkomstwoord erop dat de huidige wet zich richt op het beheren van economische en andere activiteiten die gebruikmaken van natuurlijke hulpbronnen en een impact hebben op het milieu. “Suriname heeft er baat bij dat de natuur op een duurzame en verantwoorde wijze beheerd wordt. Suriname is carbon negatief. We moeten dat niet uit het oog verliezen, maar juist koesteren”, zegt Ramdas-Post.

Vicevoorzitter van DNA, drs. Dew Sharman, legt uit dat de nieuwe wet gebaseerd is op drie fundamentele principes. Het eerste principe betreft het behoud van natuurwaarden. Hij benadrukt dat de natuur van Suriname onschatbare rijkdommen herbergt, variërend van biodiversiteit tot economisch toerismepotentieel, die beschermd moeten worden voor toekomstige generaties.

Het tweede principe gaat over respect voor lokale gemeenschappen. Sharman stelt dat de rechten van inheemse en tribale gemeenschappen, die al eeuwenlang in harmonie met de natuur leven, erkend en gerespecteerd moeten worden.

Het derde principe richt zich op economische ontwikkeling. Hoewel het soms noodzakelijk is om bepaalde delen van de natuur te benutten voor economische groei, moet dit volgens Sharman altijd gebeuren met oog voor ecologische duurzaamheid. Hierbij is het cruciaal dat er een balans blijft tussen economische vooruitgang en het behoud van de natuur. “Uw input als stakeholder vanuit de NGO’s en diverse ministeries is heel erg relevant om dat zo breed mogelijk in de wet te verwoorden”, zegt vicevoorzitter Sharman.

Farzia Hausil, consultant bij CI-Suriname, heeft de inhoud en doelstellingen van het wetsvoorstel uitgelegd, waarna een discussie heeft plaatsgevonden. De consultant zegt dat de bedoeling van dit wetsontwerp is, dat de Suriname Natuurbeheer Autoriteit (SNA) samen met de vocal points zal meewerken om de milieuverdragen te implementeren.

De autoriteit zal dat doen door middel van wetsvoorstellen en het identificeren van maatregelen. De SNA zal fungeren als een uitvoeringsorgaan en zal worden opgericht als een rechtspersoon. Hauzil zegt dat het te vergelijken is met de Maritieme Autoriteit Suriname, Telecommunicatie Autoriteit Suriname en de Milieu Autoriteit Suriname. SNA heeft volgens de conceptwet twaalf taken en zal niet vallen onder een ministerie.

Het wetsvoorstel Duurzaam Natuurbeheer, ingediend door Josafat Kanape, heeft als doel regels vast te stellen voor het verantwoord beheren en beschermen van Suriname ’s natuurlijke hulpbronnen. Een van de kernpunten van het voorstel is de oprichting van een Suriname Natuurbeheer Autoriteit, die toezicht houdt op een duurzame balans tussen ecologische, economische en sociale belangen.

De resultaten van deze public hearing zijn door de voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, drs. Roy Mohan, aangeduid als waardevolle input voor het verfijnen van het wetsvoorstel, dat later in een openbare vergadering van het parlement wordt behandeld.

Meer nieuws