“Wij bevinden ons niet alleen aan de vooravond van een nieuw tijdperk vol veranderingen en kansen in de maritieme industrie, maar deze veranderingen hebben al plaatsgevonden. De maritieme sector heeft meer nodig dan alleen het benutten van natuurlijke hulpbronnen; het vereist voortdurende steun, bijdragen en samenwerking van de overheid, de private en publieke sector en de gemeenschap als geheel. Dit geeft parlementariër Radjendrekoemar Debi MSc aan, die namens de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc LL.b, de aanwezigen heeft toegesproken op donderdag 7 november 2024 op de Maritieme Open Dagen 2024.
Er werd gewezen op de uitdagingen waarmee de maritieme industrie te maken heeft gehad zoals milieuproblemen, technologische ontwikkelingen en veranderende wereldwijde handelspatronen. Ook werd benadrukt dat het noodzakelijk is om voorbereid te zijn op de toekomst.
Steun van de overheid en het parlement is cruciaal gebleken. Verder werd uitgelegd dat moderne wetten, effectieve regelgeving en solide beleid, ondersteund door investeringen in infrastructuur en onderzoek, nodig zijn om een sterke en veerkrachtige maritieme sector op te bouwen.
Met het juiste wettelijke kader kunnen duurzaamheid en innovatie in de hele sector worden gestimuleerd. Er werd verheugd gereageerd op het vooruitzicht van het ontvangen van wetsvoorstellen van de overheid, zodat het parlement belangrijke internationale verdragen kan goedkeuren en opnemen in de nationale wetgeving.
Het DNA-lid heeft onder andere het Internationaal Verdrag inzake burgerlijke aansprakelijkheid voor schade door olieverontreiniging en het Internationaal Verdrag inzake paraatheid, reactie en samenwerking bij olieverontreiniging genoemd. Verder geeft hij aan dat een sterke juridische basis van essentieel belang is voor economische groei in de maritieme zone.
Als herinnering geeft Debie mee dat De Nationale Assemblée in 2017 al een belangrijke stap heeft gezet met de goedkeuring van de Maritieme Zonewet en de Kustwet. De parlementariër heeft zijn toespraak afgesloten door aan te geven dat de maritieme sector niet alleen een belangrijk onderdeel is van de Surinaamse economie, maar ook gebleken is van vitaal belang te zijn voor onze gedeelde mondiale toekomst.
Verder roept het lid op om het belang van de sector te erkennen en gezamenlijk het volledige potentieel te benutten. Er kunnen banen gecreëerd worden, economische groei kan worden gestimuleerd en op een verantwoorde manier kan voor onze oceanen worden gezorgd. Ook werd een oproep gedaan aan alle overheidsfunctionarissen, belanghebbenden, organisaties en de gemeenschap om samen te werken aan het versterken van de maritieme sector.