back menu

Voorzitter Bee houdt inleiding tijdens congres: “155 jaar Rechtspraak in Suriname”

06-05-2024

De voorzitter van het parlement, Marinus Bee MSc. LL.B, was op maandag 6 mei 2024 één van de inleiders tijdens het Congres dat is georganiseerd in verband met “155 jaar Rechtspraak in Suriname” met als thema: “Rechtspraak Toen, Nu en in de Toekomst”.
Dit heeft in het Assuria High Rise Event Center plaatsgevonden.

Vertrouwen in de rechtspraak en rechtspraak en vertrouwencrisis zijn twee van de onderwerpen die aan de orde zijn gekomen.

Voorzitter Bee heeft tijdens zijn inleiding de rol van de rechterlijke macht benadrukt, waarbij hij heeft aangegeven dat deze onafhankelijk moet zijn van zowel de regering als het parlement. Het belang van het respecteren van de beslissingen van rechters is belangrijk, omdat zij de experts zijn in het interpreteren en toepassen van wetgeving. Het negeren van hun uitspraken zou het vertrouwen in het rechtssysteem ondermijnen.

Als conclusie heeft  voorzitter Bee gesteld dat ondanks de verschillende uitdagingen, de samenleving en het parlement tevreden mogen zijn met wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van rechtspraak in Suriname. Het Centrum voor Democratie en Rechtspleging (CDR) heeft namens het Hof van Justitie Suriname dit congres georganiseerd.

Tijdens de paneldiscussie waarvan voorzitter Bee deel uitmaakte zijn enkele belangrijke punten aangehaald, te weten:
• De voorwaarden die nodig zijn om het vertrouwen in de rechterlijke macht te vergroten
• Mogelijke stappen die de rechterlijke macht kan nemen om het vertrouwen van de gemeenschap te vergroten
• De ontwikkeling van het vertrouwen in d erechterlijke macht gedurende de afgelopen tien jaar
• Hoe de communicatie tussen de rechterlijke macht en de samenleving verbeterd kan worden

Meer nieuws