ACP – EU vergadering afgesloten met veldbezoek Weg naar Zee

ACP – EU vergadering afgesloten met veldbezoek Weg naar Zee

De 17e regionale meeting van de ACP – EU Joint Parliamentary Assembly is op zaterdag 2 maart 2019 afgesloten met een veldbezoek aan Weg naar Zee. Professor Sieuwnath Naipal heeft de delegatie ingelicht over de afkalving van het kustgebied en hoe de aanpak eruit ziet. Parlementariërs uit diverse landen hebben gedurende drie dagen gesproken over diverse vraagstukken. Volgens de vaste vertegenwoordiger van de ACP – EU in Suriname, drs. André Misiekaba, is hernieuwbare energie en de verschillende opties hiervoor in de regio aan de orde gekomen. In Barbados bijvoorbeeld, waar er over het algemeen gebruik wordt gemaakt van zonne-energie, zijn er namelijk goede alternatieven. Er is opgeroepen om te gaan richting groene energie. Echter hangt er hier een prijskaartje aan, maar de EU is bereid om te praten met landen voor technische assistentie en financiering.

Tevreden

De vaste vertegenwoordiger blikt tevreden terug op de vergadering, die van 28 februari tot en met 2 maart 2019 in de KKF is gehouden. Er is naar voren gekomen dat de ACP, en zeker in Cariforum verband, meer moet samenwerken. Het nadeel voor Suriname is dat het land geen Cariforum parlement heeft. EU-parlementariërs en ook die van Afrika zijn vaker met elkaar in overleg, terwijl dit in de regio minder is. Toch is het lid Misiekaba optimistisch en zegt dat Suriname desnoods de leiding moet nemen in Cariforum. De vaste ACP – EU vertegenwoordiger zal dit voorstel opnieuw op tafel leggen.

Aan het eind van de discussies is er een communiqué getekend, wat volgens het lid Misiekaba normaal is bij zulke vergaderingen.  Alles dat tijdens de drie dagen is besproken is hierin samengevat. De onderwerpen die in Suriname zijn besproken; hernieuwbare energie, regionale integratie, klimaatverandering en Economic Partnership Agreement, worden later deze maand in Roemenië uitgediept. Ook het communiqué zal tijdens deze algemene ACP – EU vergadering worden gepresenteerd, stelt het lid Misiekaba.

Paramaribo Communique ACP-EU

<< Terug naar berichten