DNA en ACP-EU delegatie bezoeken Stichting Bananen Behoud Suriname

DNA en ACP-EU delegatie bezoeken Stichting Bananen Behoud Suriname

Op donderdag 26 april 2012 heeft een DNA delegatie, onder leiding van het lid Oesman Wangsabesari, samen met de ACP-EU delegatie die momenteel in Suriname is, een bezoek gebracht aan de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS) te Jarikaba. Tijdens dit bezoek heeft de heer Pierre Marie, Deputy Managing Director van SBBS, een uiteenzetting gegeven van de kansen en bedreigingen van de sector en de positie van Suriname op de bananen markt.

De SBBS heeft te Jarikaba en in Nickerie 1950 hectare grond in productie waar er 2500 mensen werkzaam zijn. Het bedrijf is opgericht in oktober 2002, nadat Surland in april 2002 werd gesloten. SBBS is een parastataal bedrijf waarvan de staat 100% van de aandelen bezit. Zoals de  ontwikkelingen er nu uitzien zal het SBBS in de nabije toekomst geprivatiseerd moeten worden. Hetgeen het bedrijf ten goede zal komen. Het is bewezen dat de bananen sector in Suriname weer tot bloei kan worden gebracht. Als er wordt gekeken naar de kansen, kan geconcludeerd worden dat de geografische ligging van Suriname een belangrijke rol speelt. Suriname ligt namelijk dichtbij de bananen markt. Hieronder verstaan we het Caraïbisch gebied, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten van Amerika (USA). Ook de weersomstandigheden zijn gunstig om deze sector tot bloei te brengen.

In 2012 wordt er een stijging verwacht van 80.000 ton vergeleken met de productie van 2011 namelijk 70.000 ton. Dit is op basis van 6 tot 8 containers per week, die elk 80.000 tot 90.000 bananen bevatten. De containers worden op de dinsdag verscheept naar Trinidad en Tabago. Trinidad en Tabago is momenteel de grootste exporteur van bananen in de regio. De bananen worden vanuit Trinidad verder getransporteerd naar verschillende landen in de regio. SBBS exporteert  haar bananen onder de naam ‘Switie Suriname’.

Suriname kan haar positie op de bananen markt  verbeteren wanneer alle landen die in deze sector zitten, als gelijke partners worden behandeld. Vanwege het feit dat de kosten voor het vervoeren van de bananen van Nickerie naar Paramaribo hoog zijn en de produktie haar piek niet heeft bereikt, kan de kostprijs niet gereduceerd worden.

Na de presentatie is er door de leiding van SBBS een rondleiding gegeven in de verwerkingshal.

<< Terug naar berichten