DNA gereed voor 17e regionale ACP – EU meeting
De voorbereidingen voor de 17e regionale ACP – EU meeting, die van 28 februari tot en met 2 maart 2019 in KKF wordt gehouden, zijn al rond. “Het is de beurt van de Caribische regio om deze conferentie te organiseren. Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten”, zegt drs. André Misiekaba, commissievoorzitter tevens vaste vertegenwoordiger van de ACP – EU in Suriname.
Tijdens een persconferentie op dinsdag 26 februari 2019 in De Nationale Assemblée (DNA) heeft het lid Misiekaba aangegeven, dat deze regionale vergadering ongeveer 35 gasten bijeen zal brengen om te praten en discussiëren over diverse kwesties. De conferentie wordt op donderdag 28 februari 2019 geopend met een plenaire vergadering.
Er zal onder andere gesproken worden over:
- De regionale integratie, waarbij de onderlinge samenwerking in de Caribische regio wordt besproken.
- De evaluatie van de Economic Partnership Agreement (EPA).
- Veiligheid en politieke situatie in de regio.
- Handel en energie, waarbij diverse experts op deze gebieden aan het woord zullen komen.
Het bezoek aan Suriname wordt afgesloten met een workshop, waarbij het hoogtepunt is een fieldtrip is aan het project te Weg naar Zee, waarbij professor Siewnath Naipal een presentatie zal verzorgen over de maatregelen die Suriname heeft getroffen in verband met de afkalving van de kust. De parlementaire commissie bestaat uit de leden: drs. André Misiekaba, Dinotha Vorswijk BSc, Grace Watamaleo, drs. Dew Sharman en Jenny Warsodikromo.
Achtergrond
De ACP – groep is in 1975 opgericht. Voormalige koloniën van de Europese mogendheden maken deel uit van de ACP. Deze landen hebben zich verenigd om na te gaan hoe zij in dat verband meer voordelen kunnen halen binnen de internationale gemeenschap op onder andere het gebied van handel. In de afgelopen periode zijn er diverse vormen van samenwerking geweest tussen de Europese mogendheden en hun voormalige koloniën, zegt het lid Misiekaba.
Er zijn verschillende Lomé verdragen geweest, maar in 2000 heeft de EU een verdrag gesloten met de ACP-landen; het Cotonou verdrag. Cotonou is een plaats in Benin, waar de overeenkomst is getekend. Die overeenkomst expireert in februari 2020 en zowel de ACP als EU hebben te kennen gegeven dat dit voortgang heeft. De gasten zijn afkomstig uit de volgende landen; Spanje, Engeland, Romenië, Malta, Portugal, België, Frankrijk, Ierland, Polen, Duitsland, Dominicaanse Republiek, Haïti, Barbados, Sint Vincent & the Greneadines, Frankrijk, Jamaica, Belize, Sint Kitts & Nevis en Latvia.