Surinaamse parlementaire delegatie participeert in ACP-EU conferentie

Surinaamse parlementaire delegatie participeert in ACP-EU conferentie
van links naar rechts de DNA leden A. Tjin-A-Tsoi, R. Panka, O. Wangsabesari, Consult Generaal Reggy Nelson en extern consultant Joyce van Genderen.

Een vertegenwoordiging van De Nationale Assemblée (DNA), onder leiding van Ricardo Panka heeft van 13 tot en met 19 maart 2014 de 27ste gezamenlijke ACP-EU parlementaire vergadering (JPA) bijgewoond. De vergadering, die in Straatsburg, Frankrijk is belegd, werd op 17 maart officieel geopend door de co- presidenten van de Joint Parlementaire Vergadering L. Michels van de EU en F. Jacson van de ACP. In de openingstoespraak heeft co-president Michel het gehad over de ondersteuning van de private sector in de ACP-landen, het belang van onderwijs, de voordelen van het WTO-pakket van Bali en de aangenomen wetten inzake homoseksualiteit in Nigeria en Uganda. Naast Panka maakten de leden Arthur Tjin A Tsoi en Oesman Wangsabesari (KTPI) deel uit van de delegatie.

Verder stonden de volgende punten op agenda:

  • Mensenrechten, economische en sociale rechten van migranten in ACP- en EU-landen;
  • Regionale integratie en modernisering van de douanediensten voor duurzame ontwikkeling in de ACP –landen, in samenwerking met de EU;
  • De globale spreiding van terrorisme: de rol van het internet en de sociale media;
  • De strijd tegen Aids;
  • Uitdagingen en mogelijkheden in het bereiken van de doelstellingen inzake educatie en training in de ACP-landen;
  • De stand van zaken voor wat betreft de WTO-onderhandelingen;

Voorafgaand aan de vergadering hebben de assembleeleden deelgenomen aan vergaderingen en workshops die door de Afrikaanse Caribische en Pacifische groep (ACP) werden gehouden. Suriname is sinds  2013 lid van het Bureau van de JPA, waar onder andere de agenda van de vergaderingen wordt bepaald.

De Surinaamse delegatie heeft in de Economic Committee en in het Bureau van de ACP-EU geparticipeerd als nieuw gekozen lid en vragen gesteld over het rapport dat inzicht moet bieden in EPA's en de continuϊteit daarvan.

In commissieverband van zowel de ACP als gezamenlijk de ACP-EU, zijn vergaderingen gehouden over drie hoofdgebieden, met name:

  • Politieke zaken
  • Economische ontwikkeling, financiering en handel;
  • Sociale zaken en milieu.

Suriname is lid van de commissie Economische Ontwikkeling, Financiering en Handel en ook van het bureau.

<< Terug naar berichten