Indonesische parlementariërs brengen bezoek aan DNA

Indonesische parlementariërs brengen bezoek aan DNA

Een delegatie van the People’s Consultative Assembly of the Republic of Indonesia heeft op dinsdag 29 september 2015 een bezoek gebracht aan De Nationale Assemblée (DNA). De delegatie is ontvangen door de voorzitter van DNA, mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons. Dit is de eerste keer dat een parlementaire delegatie uit Jakarta, Indonesië, Suriname bezoekt. De bedoeling is om de parlementaire relatie tussen beide landen te verstevigen.

Hidayat Nur Wahid, de vicevoorzitter van het Indonesische parlement, heeft mevrouw Simons geïnformeerd over de bevoegdheden van het parlement. Voor de buitenlandse delegatie is Suriname een speciaal land, omdat een deel van de Surinaamse bevolking van Indonesische komaf is. De DNA-voorzitter heeft onder meer aangegeven hoe de samenstelling van het parlement eruit ziet en de grondwettelijke taken met de delegatie gedeeld. In tegenstelling tot het Indonesische parlement dat 692 leden telt bestaat DNA uit 51 assembleeleden. DNA heeft in 1987 een nieuwe grondwet gekregen waardoor ook een bijzondere positie; dit instituut is het hoogste orgaan van staat.

Net als het Indonesische parlement kan ook DNA de president afzetten. “Dit gebeurt gelukkig niet gemakkelijk, want dit moet met tweederde meerderheid gebeuren”, hield de parlementsvoorzitter de gasten voor. Verder heeft mevrouw Simons aangegeven dat alle bevolkingsgroepen in de assemblee zijn vertegenwoordigd, waardoor eenieder zich vertegenwoordigt voelt. Aan de andere kant is het parlement nog jong. Er wordt nu gewerkt aan versterking, zodat de grondwettelijke taken en plichten kunnen worden uitgevoerd. Voor de verdere versterking van de assemblee wordt ook met andere parlementen internationaal en uit de regio gesproken. De DNA-voorzitter heeft verder aangegeven blij te zijn met het bezoek, omdat Indonesië een land is waarvan iets kan worden geleerd.

Uitnodiging

Vicevoorzitter Hidayat Nur Wahid heeft voorzitter Simons uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Indonesië. De assembleevoorzitter zegt de uitnodiging te accepteren. Om alvast verder de banden te verstevigen zal de delegatie uit Suriname die eind oktober naar de vergadering van de Inter Parlementaire Unie (IPU) in Genève afreist, alvast contacten leggen met collega’s uit Indonesië.

Naast de delegatieleider Hidayat Nur Wahid bestond de delegatie verder uit drie parlementariërs en drie medewerkers van het secretariaat.

<< Terug naar berichten