Duurzame ontwikkelingsdoelen centraal tijdens reguliere vergadering IPU/VN

Duurzame ontwikkelingsdoelen centraal tijdens reguliere vergadering IPU/VN

Tijdens de reguliere vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU) en de Verenigde Naties (VN), waar de vicevoorzitter van De Nationale Assemblée de heer Melvin Bouva het parlement heeft vertegenwoordigd, is de focus gelegd op Goal 14 van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze heeft te maken met het behoudt en gebruik van de oceanen, zeeën en Maritieme hulpbronnen. Het assembleelid Marinus Bee heeft deze vergadering samen met de vicevoorzitter bijgewoond.

 

Suriname staat op een bijzonder kruispunt gezien dit onderwerp. Op 10 februari 2017 is de wet Instelling Kustwacht aangenomen in DNA. Dit betekent volgens de heer Bouva de eerste stap in de goede richting voor Suriname.

“You have to approach it from out the blue economy.” Zo typeert de vicevoorzitter de nieuwe ontwikkeling, om inderdaad vanuit the blue economy, een bijdrage te leveren aan de groei van Suriname. Op een structurele manier gaat de kustwacht het ocean management moeten beschermen. Tijdens de vergadering, is een moment geweest van kennisuitwisseling in VN- verband zegt de vicevoorzitter verder. Dit om de regering te bewegen om hieraan beleid te koppelen.

Het is nu de taak van het parlement om door te gaan met de wetgeving ter bescherming van de kust. Verder zegt de vicevoorzitter dat het parlement zich sterk zal maken om de wet op de Kustbescherming en Uitbreiding op de Maritieme zone goed te keuren. Er zal ook beleid moeten worden gemaakt in het kader van bescherming van de SDG’s, de zee en de kust zodat de visserij daarvan kan profiteren en het toerisme ook kan groeien.

Tijdens de vergadering kwam verder aan de orde:

  • De status van oceanen: uitdagingen en kansen.
  • Het economische voordeel van de oceanen: balance in het gebruik van de oceaan met behoud van milieu.
  • De bescherming en behoud van het marine leven: verwoestende effecten van vervuiling en mogelijkheden voor verandering.
  • Klimaatverandering verbinding: stijging van de zeespiegel en andere veranderingen in het ecosysteem.
  • Oceaan bestuur: versterking van de vrede, de maritieme veiligheid, de samenwerking en de vriendschappelijke betrekkingen tussen alle naties.

Onder het thema: “A world of blue: preserving the oceans, safeguarding the planet, ensuring human well-being in the context of the 2030 agenda”, is er vergaderd op 13 en 14 februari 2017.

<< Terug naar berichten