MZ overhandigt declaratie Gemeenschapsparticipatie aan DNA

MZ overhandigt declaratie Gemeenschapsparticipatie aan DNA
DNA voorzitter, mevrouw Jennifer Geerlings-Simons, neemt de declaratie in ontvangst van mevrouw Jet Antomoi, polihoofd van de MZ in Stoelmanseiland.

Assembleevoorzitter mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons heeft op vrijdag 12 december 2014 de declaratie “Gemeenschapsparticipatie gezondheidszorg” in ontvangst genomen van de Medische Zending Primary Health Care (MZ). De declaratie is het resultaat van het seminar “Gezondheidszorg een samenwerking met de gemeenschap?”, dat gehouden is op 18 en 19 november 2014 in hotel Torarica. 

 

 

Enkele aanbevelingen in de declaratie zijn:

  • Het beleid van de overheid moet erop gericht zijn om de primaire gezondheidszorg te versterken, te hervormen en condities te scheppen voor een gezonde leefomgeving, voeding, onderwijs, werk en transport
  • Er zal gewerkt worden aan de bewustwording binnen zorgverleners, en dat de gemeenschappen nog meer betrokken worden bij het bepalen van een gemeenschappelijke agenda waarbij er ownership is in/van de gemeenschap.
  • Het chronisch zorgmodel vanuit een holistische aanpak wordt benaderd omdat zonder gemeenschapsparticipatie we dit doel niet zullen bereiken
  • Er meer aandacht wordt besteed aan gezonde gemeenschappen gebruikmakend van communicatie en expressiemogelijkheden van mensen en aan de samenwerking tussen alle belanghebbenden, sectoraal en intersectoraal voor het in standhouden van het welzijn en gezondheid van gemeenschappen
  • Dialoog rond kritische bewustwording van wat je eigen gezondheid tegenhoudt (structurele oorzaken van gezondheidsproblemen) door omstandigheden.
  • Het is belangrijk dat gemeenschappen zich realiseren dat de bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid essentieel is bij elke interventie binnen de PHC: “It is the community itself which has the power to maintain its health and which knows the road to heal itself”.

 

Simons heeft ook meegewerkt aan de  totstandkoming van dit document. De declaratie is niet specifiek voor het binnenland bedoeld, maar draagt een nationaal karakter.

De delegatie die met MZ directeur Edward van Eer meekwam bestond verder uit de streekpolihoofden Jet Antomoi en Meriam Diso van respectievelijk Stoelmanseiland en Brokopondo en Derrick Beeldsnijder van de Public & Community Relations.

<< Terug naar berichten