Commissie Milieu en Klimaatverandering ondertekent samenwerkingsprotocollen

Commissie Milieu en Klimaatverandering ondertekent samenwerkingsprotocollen

De commissie ‘Milieu en Klimaatverandering’ is op 18 augustus ingesteld en is in het leven geroepen om namens DNA de vinger aan de pols te houden. Het idee voor het instellen van de commissie is afkomstig van assembléelid André Misiekaba, die voorzitter is. Het idee kreeg in 2012 zijn beslag, na deelname aan een internationale conferentie over Klimaatverandering in Rio de Janeiro.

De commissie heeft namens DNA onder meer het verdrag ter instelling van een Rampenbeheersings agency in het Caribisch Gebied goedgekeurd en voorbereid. Het verdrag werd uitdrukkelijk goedgekeurd door Suriname.  Gelet op de bijzondere politieke aandacht die vanaf 25 februari (verkiezingscampagne) gegeven is aan Milieu en het feit dat Milieu en Klimaatverandering hand in hand gaan, is besloten om de naam van de commissie te veranderen in Milieu en Klimaatverandering, zegt de heer Misiekaba. De commissievoorzitter verwijst naar de jaarrede die op 30 september 2015 door president Desiré Bouterse is uitgesproken naar de voorwaarden die zijn genoemd en onontbeerlijk zijn voor het voortbestaan van land en volk in de komende vijf jaren. Deze zijn:

- nationale veiligheid 

- bescherming van onze soevereiniteit     

-maatregelen tegen de effecten van klimaatverandering en zeespiegelstijging

 Netwerken

“Dat klimaatverandering ons niet ongemoeid laat, zien we aan de hevige, verwoestende rukwinden die ons land nu op vrij regelmatige basis teisteren. Er zal op beleidsniveau nu actie moeten worden ondernomen”, stelt de heer Misiekaba. De commissie is zich echter van bewust dat milieu en milieu gerelateerde vraagstukken omvangrijk en vaak complex van aard zijn en heeft daarom ter ondersteuning van haar werk gemeend, om strategische allianties aan te gaan met daarvoor in aanmerking komende instanties en instituten.

Er zullen meer netwerkrelaties worden aangegaan, zegt de heer Misiekaba. Zo wordt gedacht aan onder andere de Anton de Kom universiteit van Suriname. De commissie ‘Milieu en Klimaatverandering’ bestaat verder uit: Carl Breeveld, Marinus Bee, Rabin Parmessar, Patricia Etnel, Grace Watamaleo en Riad Nurmohamed.

 

<< Terug naar berichten