Deelnemers “Meer vrouwen in Besluitvorming 2015” gecertificeerd

Deelnemers “Meer vrouwen in Besluitvorming 2015” gecertificeerd

“Succes blijft onze goal, wij willen ons verder bekwamen en gaan voor het heractiveren van vrouwenafdelingen in partijen.” Enkele ervaringen van politieke vrouwen, bij de afsluiting van ‘Gender equality at policy level development program 2014-2015’ op vrijdag 7 augustus 2015 in hotel Torarica.  14 vrouwen zijn gecerticifeerd voor deelname aan het project ‘Meer vrouwen in Besluitvorming 2015’.

Na de dramatische terugval in het aantal vrouwen bij de verkiezingen van 2010 in De Nationale Assemblée is dit project gestart in samenwerking met de UNDP.  Het aantal vrouwen dropte van 25 naar 10 procent. De bedoeling was om niet alleen vrouwen te versterken, maar ook de politieke leiders ertoe te bewegen meer vrouwen op verkiesbare plekken op kandidatenlijsten te plaatsen.

UNDP vertegenwoordiger Alexis Armstrong, is er trots op dat er nu veel meer vrouwen in het parlement vertegenwoordigd zijn. Leiderschap wordt steeds gezien als een mannending, maar de potentie van vrouwen moet niet worden onderschat. Gedurende het project hebben vrouwen, ongeacht hun politieke kleur, prettig gewerkt constateert Armstrong. Deze organisatie wil verder werken aan het versterken van vrouwen in Suriname.

Assembleevoorzitter mevrouw drs. Jennifer Simons moedigt vrouwen aan, om op de ingeslagen weg door te gaan. Wie deze keer niet gekandideerd is, zou misschien bij de volgende verkiezingen wel op de lijst geplaatst kunnen worden. DNA bestaat nu voor ongeveer 25 procent uit vrouwen. Er is nu weer een kleine toename van het aantal vrouwen in het hoogste orgaan van staat. Volgens mevrouw Simons moet ervoor worden gezorgd dat wij het ingeslagen traject voortzetten om in 2020 niet te vervallen naar het niveau in 2010.  Voor de komende vijf jaren moet ervoor worden gezorgd om de vrouwen die reeds in het parlement zitting hebben te ondersteunen, ongeacht de politieke kleur. Verder moet aan de verdere bewustwording van de samenleving worden gewerkt.

De trainingen zijn verzorgd door het consultancybedrijf Get!T van Ray Jong A Lock. Valeenee Wasimin, beleidsadviseur,  en Meriam Hubard van de UNDP hebben op de achtergrond  bijgedragen tot het succes van dit project.

<< Terug naar berichten