DNA – voorzitter benadrukt belang borstkankerpreventie bij opening Mammacentrum AZP

DNA – voorzitter benadrukt belang borstkankerpreventie  bij opening Mammacentrum AZP

De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Geerlings – Simons, heeft op vrijdag 27 april 2018 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) het belang van borstkankerpreventie benadrukt. Dit ter gelegenheid van de opening van het ‘eerste Mammacentrum Suriname’.

Borstkanker is in de afgelopen jaren een steeds groter maatschappelijk probleem geworden. Sinds 2015 heeft het AZP door het ontbreken van een mammografie apparaat, geen beeldvormende mamma diagnostiek kunnen verrichten. Met een donatie van Iamgold en de Staatsolie maatschappij Suriname, is het ziekenhuis in staat geweest om een mammograaf met computer gestuurde biopsie en tomosythesis te kunnen aanschaffen. Het AZP kan hierdoor weer een stap vooruitmaken naar optimale mammazorg voor de Surinaamse samenleving.

Aanpak factoren

In haar toespraak heeft de DNA-voorzitter aangegeven blij te zijn met de geste van de bedrijven en hoopt dat nog meer initiatieven volgen voor ondersteuning aan curatieve zorg. Verder heeft de voorzitter aangegeven, dat de toename van borstkanker niet iets is dat in de genen zit, maar dat er factoren zijn die moeten worden aangepakt.

De DNA-voorzitter, die arts is, heeft collega’s en diverse actoren opgeroepen om te werken aan programma’s om te voorkomen dat vrouwen in het AZP terechtkomen voor borstkanker.  Verder moet niet alleen het niveau van zorg in het AZP en andere ziekenhuizen worden verbeterd, maar moet tegelijkertijd worden gezorgd dat minder personen de route moeten nemen naar de behandeling van borstkanker.

<< Terug naar berichten