DNA houdt informatiesessie over Health in all Policies

DNA houdt informatiesessie over Health in all Policies

Op dinsdag 20 oktober 2015 is er in De Nationale Assemblée (DNA) in samenwerking met de PAHO/WHO een briefing sessie gehouden met als thema: ‘Social Determinants and Health in All Policies (HiAP)’.  Suriname is begonnen met een nieuwe manier van beleid maken. Het is daarom volgens DNA-voorzitter mevrouw Jennifer Geerlings-Simons belangrijk dat  parlementariërs regelmatig worden geïnformeerd over de actuele zaken op het gebied van gezondheidszorg. De bedoeling is dat door het delen van de up-to-date informatie assembleeleden beter in staat zijn om het regeringsbeleid objectief te beoordelen en betere beleidsprogramma’s kunnen worden gemaakt. HiAP betekent dat er op alle gebieden rekening wordt gehouden met de gezondheid van de samenleving.

Sir Michael Marmot, voormalige voorzitter van de WHO-commissie Sociale Determinanten, was de keynote spreker tijdens de sessie. Hoewel er in Suriname nog veel moet worden gedaan ter verbetering van de gezondheidszorg, vindt Sir Marmot dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het land goede vorderingen boekt. De wetenschapper vindt echter dat de vele ongelijkheden die er nog zijn op het gebied van volksgezondheid moeten worden weggewerkt. Niet alleen in Suriname is dit het geval, maar ook in andere landen in het Caribisch gebied en de Amerika’s. Het feit dat de landen open staan voor aanpak van de knelpunten vindt Sir Marmot een pluspunt. Ook het feit dat hij een presentatie voor DNA mocht houden geeft aan dat er interesse is voor verbetering. Hij was ook onder de indruk van de gestelde vragen, omdat daarmee assembleeleden hebben getoond verder te willen werken aan verbetering van de gezondheidszorg in Suriname.

Geestelijke gezondheidszorg mag niet uit het oog worden verloren. Ook obesitas en diabetes kwamen aan de orde. Alleen als vanaf het begin van het leven de sociale determinanten van gezondheid, zoals onderwijs en voeding, worden aangepakt kan de diabetes epidemie worden opgelost. Er zal geen verandering komen als aan personen alleen wordt aangegeven dat zij gewicht moeten kwijtraken, vindt Sir Marmot.

Voorbeeldige landen

Guillermo Troya, PAHO vertegenwoordiger in Suriname, zegt dat Suriname één van de voorbeeldige landen is op het gebied van de multisectorale aanpak van HiAP. Er is nu een proces gaande waarbij een video wordt geproduceerd, brochures  en presentatie worden vervaardigd om te presenteren tijdens het internationale forum voor stedelijke gezondheid die in de eerste week van december wordt gehouden in Medellin, Colombia. Suriname zal ook vertegenwoordigd zijn op dit forum. Naast parlementariërs waren ook vertegenwoordigers van de districtsraad in Paramaribo aanwezig op de presentatie in DNA.

<< Terug naar berichten