DNA-voorzitter bezoekt door ramp getroffen gebieden

DNA-voorzitter bezoekt door ramp getroffen gebieden

Om zelf een beeld te krijgen van de situatie in het veld heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons  zich georiënteerd, enkele families bezocht en moed ingesproken. Gekreukte zinkplaten en kapotte lantaarnpalen zijn enkele van de stille getuigen die de voorzitter heeft aangetroffen tijdens het oriëntatiebezoek. De ravage is ontstaan als gevolg van de hevige rukwinden die op dinsdag 21 juli 2015 buurten zoals Zorg & Hoop, Tammenga en Kasabaholo hebben getroffen.

Verschillende personen hebben uitgelegd wat hen allen is overkomen en hoe beangstigend de situatie is. Mevrouw Simons heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de getroffenen te adviseren wat te doen bij rukwinden. Naar buiten rennen om te kijken wat er gebeurt, kan voor ernstige ongelukken zorgen waarschuwt de voorzitter. Een veilige plek opzoeken waar iedereen veilig is, is het eerste wat gedaan kan worden in zulke situaties.

De assembleevoorzitter benadrukt dat er voorlichting nodig is waarbij de samenleving wordt ingelicht hoe te handelen is deze situatie. Voor het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is een belangrijke taak weggelegd om met voorlichting te komen. In het vorige parlementaire zittingsjaar zijn er vergaderingen geweest waarbij aandacht is gevraagd voor de klimaatveranderingen.

Tijdens de gesprekken met de families heeft mevrouw Simons benadrukt dat het parlement geen uitvoerende taak heeft, maar dat zij de situatie zullen bespreken en de regering adviseren. De parlementsvoorzitter merkt verder op dat er een publiekfonds moet worden opgezet.

Op Zorg & Hoop heeft de assembleevoorzitter onder meer een bezoek gebracht aan de Sint Bernadetteschool, de onderwijsinstelling die zij in haar jeugdjaren heeft bezocht. De schoolleider heeft geïnformeerd dat de school deze week gesloten blijft.

<< Terug naar berichten