DNA voorzitter Simons is Trefossa dankbaar voor nalatenschap

DNA voorzitter Simons is Trefossa dankbaar voor nalatenschap

Assembleevoorzitter mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons heeft op dinsdag 3 februari 2014 een krans gelegd bij het borstbeeld van Trefossa, pseudoniem van Henri de Ziel, aan de Kleine Combeweg. Ze was door de H.F de Ziel stichting uitgenodigd om ter gelegenheid van de herdenking van de 40 ste sterfdag van deze nationale grootheid het woord te voeren.

In haar toespraak zei de voorzitter van De Nationale Assemblée blij te zijn met de nalatenschap van Trefossa. De Ziel staat ook bekend als de schepper van één van onze nationale symbolen, namelijk het volkslied van de Republiek Suriname. Hierin heeft hij de blijvende opdracht nagelaten tot arbeidzaamheid, welvaart en glorie van onze natie. Deze grootheid heeft volgens mevrouw Simons middels het volkslied geprobeerd om de verschillende bevolkingsgroepen tot één volk te maken.

In haar toespraak gaf de assembleevoorzitter verder ook aan dat zij zichzelf ziet als een van de eerste gelukkige landgenoten die Surinaamse literatuur van Trefossa’s hand heeft gebruikt. Hij is volgens haar één van de eerste dichters geweest die heeft begrepen dat de diepste gevoelens en strubbelingen van dit volk waarschijnlijk het best kunnen worden geuit in de Surinaamse taal, die hier is ontstaan. De assembleevoorzitter riep op om vredig met elkaar samen te leven en er iets goeds van te maken.

 

<< Terug naar berichten