DNA-voorzitter staat stil bij uitdagingen voor de wereld
Assembleevoorzitter mevrouw Jennifer Geerlings-Simons heeft op woensdag 21 september 2016 in Yinchuan, de Volksrepubliek China, de vergadering in verband met de Internationale dag van de Vrede toegesproken. De DNA-voorzitter vertoeft in de Volksrepubliek China op uitnodiging van de Chinese People ’s Association for Peace and Disarmament (CPAPD). Later deze week keert voorzitter Simons terug naar Suriname. De kosten voor het bijwonen van deze Vredesconferentie zijn door de organisatie betaald.
De Internationale dag van de Vrede is door de Verenigde Naties uitgeroepen en wordt jaarlijks op 21 september herdacht. Voorzitter Simons heeft in haar toespraak stilgestaan bij de uitdagingen waar de wereld voor staat. “Terwijl wij vandaag hier staan om met elkaar van gedachten te wisselen over de weg die ons moet leiden tot vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling staat de wereld voor diverse fundamentele uitdagingen en acute bedreigingen op economisch gebied, de natuurlijke omgeving en klimaat.” Verder is er sprake van toenemende spanningen tussen landen en blokken, terwijl terroristische organisaties dood en verderf zaaien in vele landen.
De DNA-voorzitter heeft de aanwezigen verder voorgehouden dat Suriname met negentig procent tropisch regenwoud bedekt is, maar toch nog slachtoffer is van klimaatverandering. Suriname is in een werelddeel dat zich in alle organisaties van de regio heeft uitgesproken voor het handhaven van vrede op het continent. Tot nu toe is dat gelukt, maar de ontwikkelingen in de wereld baren ons zorgen. “Wij zijn echter net als andere kleine landen afhankelijk van de grote economisch- en politiek sterke landen om niet alleen het Klimaatverdrag na te leven voor duurzame ontwikkeling in de wereld, maar ook voor economische stabiliteit en bovenal vrede en veiligheid”, zegt de parlementsvoorzitter.
Dialoog
De grote spelers in deze wereld hebben bijzondere verantwoordelijkheden. Dialoog met elkaar is belangrijk, zodat spanningen worden opgelost en vrede kan worden beleefd en verdiept. In Suriname zijn door de historie veel verschillende etnische groepen bij elkaar gebracht, uit Europa, Afrika, India, China, Indonesië en nog meer landen, de inheemsen woonden er al. Een bijna onmogelijke opdracht om met zoveel culturen en rassen samen een volk te gaan vormen. Maar het is ons gelukt. We leven niet alleen vredig, maar ook steeds meer met elkaar als Surinamers in de eerste plaats.
Het besef dat niemand bij gewapende conflicten als winnaar uit de bus komt en de kansen die de wereld ons vandaag de dag biedt, moet ons motiveren oplossingen te vinden die wij in het verleden mogelijk over het hoofd hebben gezien.
<< Terug naar berichten