DNA zal zich meer inzetten voor gezondheid in beleidsprogramma’s

DNA zal zich meer inzetten voor gezondheid in beleidsprogramma’s

De voorzitter van De Nationale Assemblée, mevrouw Jennifer Geerlings-Simons, heeft tijdens de opening van de ‘Health in All Policies’ workshop aangegeven, dat DNA zich nog meer zal inzetten voor gezondheid in elk beleid en alle beleidsprogramma’s. “Ik zal mij nog meer en duidelijker inzetten voor Health in All Policies op beide manieren waarop het kan worden verstaan. Gezondheidzorg in elk beleid, maar ook gezondheid van alle beleidsprogramma’s”, benadrukte de voorzitter tijdens haar openingstoespraak. De eendaagse workshop heeft op dinsdag 25 augustus plaatsgevonden in de Ballroom van hotel Torarica en is het vervolg van een in mei gehouden regionale workshop op het gebied van gezondheid in elk beleid.

Gezondheid is het volk heilig, want alleen bij een redelijk gezond volk kan de economie van het land draaiende gehouden worden, stelt mevrouw Simons. Volksgezondheid is in eerste instantie niet afhankelijk van medici en medicatie. Ook is gezondheidszorg niet hetzelfde als het behandelen van zieken of ziekten stelde de voorzitter verder. In veel gevallen is gezondheid niet eens primair afhankelijk van het gedrag van individuele personen, ook als dat gedrag nog zo bevorderend is voor de gezondheid.

In elke samenleving moeten er een aantal fundamentele zaken zijn die mensen in staat stellen om door hun gedrag gezond te blijven. Betere leefomstandigheden, regelgeving voor ruimtelijke ordening en bouwvoorschriften zijn onder meer belangrijke voorwaarden voor goede volksgezondheid.

Veel van wat wij moeten doen om gezond en economisch verstandig te leven zal staan en vallen met een goede politiek bestuurlijke ordening van Suriname. Hierin moeten districten, maar vooral gemeenschappen erkend worden, de bevoegdheid en verantwoordelijkheid krijgen om op lokaal niveau zelf het beleid te bepalen en uit te voeren binnen het raamwerk van nationale wetgeving en nationaal beleid. Zolang het land tot in detail door ministeries wordt bestuurd, zullen wij moeite hebben om uitvoering te geven aan geïntegreerd beleid op lokaal niveau stelt mevrouw Simons.

 

 

<< Terug naar berichten