Inheemse organisaties uiten bezorgdheid bij DNA-voorzitter

Inheemse organisaties uiten bezorgdheid bij DNA-voorzitter

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), de Organisatie van Kali’na en Lokono Inheemsen in Marowijne (Klim) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemsen in Para (Osip) hebben zich op woensdag 10 augustus 2016 begeven naar De Nationale Assemblée. Aan de parlementsvoorzitter, mevrouw Jennifer Geerlings- Simons, is er een petitie voorgelezen en aangeboden. De groep is bezorgd dat hun internationaal erkende rechten niet gekend worden door de overheid.

Voorzitter Geerlings- Simons zegt dat het de intentie van de overheid is om dit vraagstuk zo snel mogelijk op te lossen. Achteraf bekeken is er toch meer tijd nodig. De huidige status is dat de dorpen geen erkende gemeentes zijn, dus geen formele rechten bezitten om het dorp te organiseren. “ Wij hoeven niet te wachten totdat het hele vraagstuk is opgelost, wij kunnen nu al stappen zetten in die richting. Er wordt al een hele tijd gesproken, maar komen er soms niet uit.”

Mevrouw Geerlings- Simons heeft benadrukt dat het niet helemaal op waarheid berust dat Suriname de rechten van de tribale volkeren niet erkend. Er is in de wet duidelijk aangegeven, dat er geen gronden van de tribale volkeren mogen worden uitgegeven. Echter is die wet één zonder ‘tanden’, omdat er geen sancties aan verbonden zijn.

De assembleevoorzitter heeft de organisaties gerustgesteld dat er dit jaar nog aandacht aan de wet zal worden besteed. Deze wet is al drie jaren in voorbereiding.

Klikt u hier voor de petitie.

<< Terug naar berichten