Parlementsvoorzitter voert vruchtbaar gesprek met vicepresident China

Parlementsvoorzitter voert vruchtbaar gesprek met vicepresident China

De voorzitter van De Nationale Assemblée, mevrouw Jennifer Geerlings- Simons, ziet nieuwe mogelijkheden om het samenwerkingsverband tussen Suriname en de Volksrepubliek China te verdiepen. Dit is onder andere naar voren gekomen tijdens het onderhoud tussen voorzitter Simons en de Chinese vicepresident Li Yuanchao, op woensdag 21 september 2016. De parlementsvoorzitter heeft aangegeven, dat de samenwerking met China die zich tot nu toe vooral heeft bewogen op het gebied van handel en infrastructuur zich heeft ontwikkeld tot een samenwerking waarbij uitwisseling van niet alleen kennis en vaardigheden plaatsvindt, maar ook van wetenschap en technologie.

De DNA-voorzitter heeft met de vicepresident gesproken over:

  • De relatie tussen Suriname en China die de afgelopen 20 jaar is ontwikkeld
  • De diverse projecten die zijn uitgevoerd op het gebied van infrastructuur.
  • China, die zich door de jaren heeft ontwikkeld op het gebied van landbouw, wetenschap en educatie
  • Het feit dat China zich heeft ingezet om met de hele regio samen te werken, vooral met Suriname, en fondsen voor ontwikkeling beschikbaar heeft gesteld
  • Trainingen en communicatiemissies tussen beide landen
  • Verbetering van de relatie tussen beide landen en het ontwikkelen van een taleninstituut
  • De interesse voor huizenbouw, landbouw en diversificatie van de economie van Suriname
  • Het oppakken van de relatie tussen de parlementen van beide landen

Voorzitter Simons heeft ook aangegeven, dat kleine landen zoals Suriname opkijken naar grote landen als China. “Deze grote landen moeten de vrede in de wereld handhaven en een voorbeeld zijn voor de kleine landen”, aldus de DNA-voorzitter.

Vicepresident Yuanchao heeft aangegeven, dat China bereid is samen te werken met Suriname en andere landen uit de regio. De relatie tussen beide landen is volgens hem de beste uit het Caribisch Gebied. Tijdens de bespreking heeft Yuanchao onderstreept, dat de handel tussen de twee landen een snelle groei heeft doorgemaakt. China zal voor het komend jaar weer een trainingsprogramma samenstellen, dat zij geheel zal subsidiëren. Voorts zal er een cursus in de Chinese taal worden samengesteld, die in Suriname zal worden verzorgd.

Landbouw

Parlementsvoorziter Simons heeft verder ook vruchtbare gesprekken gevoerd met de heer Mao Rubai, adviseur van Chinese People’s Association for Peace and Disarmament (CPAPD), de organisatie die de parlementsvoorzitter heeft uitgenodigd voor het bijwonen van de driedaagse Vredesconferentie in Yinchuan. De ontwikkelingen op landbouwgebied zijn besproken. De DNA-voorzitter ziet graag dat Suriname in de toekomst ook gaat profiteren van landbouw, waardoor het land niet meer afhankelijk is van mijnbouwinkomsten. De heer Mao Rubai heeft aangeboden om een team van landbouwexperts naar Suriname te sturen. Deze deskundigen zullen niet alleen hun ervaring delen, maar ook een adviserende rol vervullen en waar nodig het proces ondersteunen.

<< Terug naar berichten