PGA houdt succesvolle meetings in Suriname

PGA houdt succesvolle meetings in Suriname

Parlementarians for Global Action (PGA), in samenwerking met leden van De Nationale Assemblée die deel uitmaken van de PGA werkgroep Suriname, hebben donderdag 5 maart twee succesvolle bijeenkomsten afgesloten over de bewustwording rond Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex (LGBTI).

Als speciale gasten hebben Boris Dittrich van Human Rights Watch en Berta Sanseverino, parlementslid van Uruguay een bijdrage geleverd aan de discussies.

Dittrich is gespecialiseerd in de rechten van de LBGTI terwijl Sanseverino actief heeft gewerkt aan de realisatie van wetgeving in Uruguay om de rechten van de LBGTI-gemeenschap in haar land te beschermen. Namens Suriname hebben de assembleeleden Noureen Cheug, Ruth Wijdenbosch, Hugo Jabini, Arthur Tjin A Tsoi, Rivano Wongsoredjo, Asiskoemar Gajadien en Remie Tarnadi hun inzichten gegeven en vragen gesteld met betrekking tot het LBGTI-vraagstuk.

De eerste bijeenkomst had als thema: Roundtable on Equality and Non-Discrimination based on Sexual Orientation and Gender Identity for Surinamese Parliamentarians dat geleid werd door Ruth Wijdenbosch, ondervoorzitter van De Nationale Assemblée. Tijdens die bespreking gaf Berta Sanseverino inzichten over de wijze waarop in Uruguay wetgeving ter bescherming van de mensenrechten van de LBGTI-groep tot stand is gekomen en wat de uitdagingen zijn waarmee landen rekening moeten houden bij het inzetten van dit proces.

De tweede bijeenkomst was een ontmoeting tussen de PGA en vertegenwoordigers van het LBGT Platform Suriname, Nationaal Jeugd Parlement (NJP), Vrouwen Parlement Forum (VPF) en het Nationaal Bureau voor Gender Beleid (NBG) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). Onder het thema Dialoque between Parlementarians and LBGTI Civil Society is de huidige situatie in Suriname besproken omtrent het waarborgen van de rechten van LBGTI.

<< Terug naar berichten