President geeft DNA uitleg over electriciteitsvraagstuk

President geeft DNA uitleg over electriciteitsvraagstuk

President Desi Bouterse is op dinsdag 26 augustus 2014 in De Nationale Assemblée ingegaan op vragen van parlementariërs over het energietekort in het land. Sinds vorige week schakelt de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gebieden en woonwijken voor enkele uren uit door middel van een verdeelsleutel. Het elektriciteitsprobleem is ontstaan door de extreme droogte in het achterland met als gevolg een enorme lage waterstand in het Afobaka stuwmeer waardoor de elektriciteitsopwekking is teruggelopen geeft de president tijdens zijn spreekbeurt aan.

 

Oplossingen

Volgens verklaringen van de president moet het stroomprobleem binnen acht weken zijn opgelost. Om te geraken tot een oplossing is er onderhandeld tussen de regering en de Suralco. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat er in plaats van drie,  nu vier van de zes generatoren in werking zijn.

Verder heeft de president in het parlement aangegeven dat de regering in onderhandeling is met een contractor, verantwoordelijk voor de aanleg van de transmissielijn, die de opgewekte energie naar het netwerk en verbruiker moet brengen. Volgens het contract zou de lijn in januari worden opgeleverd, maar de regering heeft gevraagd of die periode kan worden ingekort. Deze week nog krijgt de regering antwoord hierop, zegt de president.

In zijn toespraak heeft het staatshoofd verder aangegeven dat de regering door gaat met het blijven vergroten van het opwekvermogen van energie voor nu en op middellang termijn. Voor middellang termijn is zonne-energie in studie. In het binnenland worden al twee projecten uitgevoerd. Iamgold neemt binnenkort zijn 5 megawatt zonne-energiecentrale in gebruik. De overheid heeft ook een plan om 130 dorpen te voorzien van zonne-energie. 

Als bezuinigingsmaatregel heeft het staatshoofd alle overheidskantoren gevraagd hun airco’s tussen tien uur ‘s morgens en twee uur ‘s middags aan te doen. Op deze manier levert de overheid ook een bijdrage aan de oplossing van het energietekort. 

Na de uiteenzetting van president Bouterse zijn assembleeleden wederom in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Op dinsdag 2 september 2014 zal president Bouterse antwoorden op de door parlementariërs gestelde vragen.

<< Terug naar berichten