Status 'Personen van Surinaamse Afkomst' wettelijk ingesteld

Surinamers in buitenland krijgen nu eigen status

 

De PSA-wet legt vast wie recht heeft op de PSA status. Dat is volgens de wet: een ieder die in Suriname geboren is uit ouders die niet toevallig voor zaken of studie in Suriname waren op dat moment, of die tenminste één ouder of één grootouder heeft die conform de wet van Surinaamse afkomst is. De mensen die recht hebben op de status mogen die activeren bij de aangegeven instanties, waaronder ambassades en consulaten. De administratieve procedures, te overleggen documenten en de kosten verbonden aan de activering moeten door de Surinaamse overheid in een of meer staatsbesluiten worden vastgelegd.

Personen die hun PSA status activeren krijgen een document, dat net als een paspoort vijf jaar geldig is en daarna moet worden verlengd. Met dit document (en hun paspoort) kunnen ze altijd naar Suriname reizen. Indien zij zich in Suriname willen vestigen of er al wonen, kunnen zij zich als PSA ingezetene registreren bij de instantie die voor de bevolkingsadministratie verantwoordelijk is.

Er zijn tijdens de behandeling enkele wijzigingen in het ontwerp aangebracht, waaronder de voorzieningen voor gezinsleden die zelf geen recht hebben op de PSA status en verduidelijking van de regels voor minderjarige PSA rechthebbenden. 

Hoewel de rechten die in de wet worden vastgesteld zeker van groot belang zijn voor de PSA die vaker naar Suriname reizen, is de instelling van de status ook belangrijk vanwege het feit dat hierdoor in Surinaamse wetgeving waar nodig gemakkelijk rekening kan worden gehouden met de groep PSA.

De wet moet nog door de President worden afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname en treedt drie maanden na de datum van haar afkondiging in werking.

 

<< Terug naar berichten