Vaste commissie onderwijs DNA bemiddelt in kwestie Atjoni
De leden van de vaste commissie Onderwijs in De Nationale Assemblee (DNA) en andere parlementariërs hebben op vrijdag 11 oktober een bezoek gebracht aan Atjoni. Het bezoek was bedoeld om te bemiddelen in de kwestie rond de sluiting van de LBO-school te Atjoni. Directeur Henri Jozefzoon heeft op 8 oktober noodgedwongen het onderwijsproces moeten staken na een protest. De mensen hebben niet alleen geprotesteerd omdat hun kinderen niet zijn ingeschreven maar, ook omdat het internaat waar de kinderen afkomstig uit verre dorpen moeten worden opgevangen nog niet af is. Het is nog niet gelukt om het internaat te voorzien van licht en water. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling moet ook zorgen voor bedden en matrassen. Ook de eerste voorraad voeding moet nog worden geleverd. Omdat deze zaken nog niet in orde zijn kunnen kinderen die afhankelijk zijn van opvang in het internaat nog geen les volgen.
Belang van het bezoek
Het belang van het bezoek aan de LBO-school te Atjoni was om te bemiddelen vertelt de voorzitter van de vaste commissie onderwijs DNA-lid Melvin Bouva. “Wij nemen de verantwoordelijkheid om na te gaan hoe wij een oplossing kunnen brengen in dit probleem zodat onze kinderen niet eronder hoeven te leiden”, meent de voorzitter. “We hebben ons georiënteerd. De gebouwen zijn geïnspecteerd en het is duidelijk dat er nog veel gedaan moet worden.”
Het is de DNA-leden gelukt om succesvol te bemiddelen en de ouders ertoe te bewegen om af te zien van hun actie. Onder het motto “Geen internaat geen school” hebben de ouders aandacht gevraagd van de regering. Maar door tussenkomst van de DNA-leden is besloten om de school weer op te starten onder voorbehoud. “Het belangrijkste dat wij hebben bereikt is de overleg met de ouders en de oproep dat de school kan opstarten. Het is een noodoplossing”, vertelt Bouva. “Wij zullen ons nu richten op de verdere uitvoering van het project. Wij zullen erop toezien dat de noodoplossing geen noodoplossing blijft, maar dat er een definitieve oplossing komt voor opvang van de leerlingen voor continuering van het onderwijsproces.” De minister van Openbare Werken heeft al toegezegd binnen één week het werk om de infrastructuur te bespoedigen. Ook het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft aangegeven dat binnen korte tijd gewerkt zal worden aan de aanschaf van inboedel voor het internaat. Belangrijk is dat de overheid de belofte moet inlossen om alles in orde te maken, zodat de leerlingen normaal het proces van onderwijs kunnen starten stellen de parlementariërs.
Uidagingen in het onderwijs
Hoewel er vanuit de regering serieuze inspanningen en investeringen zijn gepleegd in het onderwijs zijn er toch nog uitdagingen om het onderwijsproces te verbeteren stelt Bouva verder. Zo moeten er investeringen worden gepleegd in de infrastructuur van de scholen. Daarnaast zijn er nog wat onduidelijkheden ten aanzien van de nieuwe leermethode en zijn nog niet alle scholen voorzien van leermiddelen. Verder moet het ministerie van Onderwijs werken aan de communicatie tussen de verschillende actoren binnen het onderwijs en het trainen van de leerkrachten. “Als wij deze zaken in orde maken dan kunnen wij gerust stellen dat wij goed op weg zijn om ons doel om het onderwijsproces te verbeteren te realiseren.”
<< Terug naar berichten