Vicevoorzitter DNA brengt werkbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten

Vicevoorzitter brengt werkbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), de heer Melvin Bouva, heeft van 17 tot en met 24 januari 2016 een werkbezoek gebracht aan Abu Dhabi, de hoofdplaats van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De heer Bouva was in het land aanwezig ter bijwoning van de Sustainable Development Week en Energy Summit. Daarnaast was dit bezoek bedoeld ter versterking van de politieke relatie tussen de Groep van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen  in de Inter Parlementary Union (Grulac) en de volksvertegenwoordiging van de VAE, de Federal National Council (FNC).  In oktober 2014 hebben beide partijen een intentieverklaring getekend voor de verdere verdieping samenwerkingsbanden.

In navolging hiervan heeft het FNC, geheel voor hun rekening, een afvaardiging van de Grulac uitgenodigd voor deelname aan de Sustainable Development week en Energy Summit. Er zijn onder meer presentaties gehouden over de huidige energiesituatie en behoefte van Latijns-Amerika.

Naast deelname aan bijeenkomsten zijn er ook diverse besprekingen geweest waarbij naar mogelijkheden is gekeken voor sociaal-, culturele-, politieke- en economische samenwerking (handel) tussen VAE en de Geopolitieke groep van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Grulac). Tijdens dit bezoek heeft de vicevoorzitter ook een handreiking gedaan en de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van een duurzame relatie met Suriname.  Er blijkt volgens de vicevoorzitter - vooral op het gebied van duurzame energie, toerisme (luchtvaart), landbouw (food security), mijnbouw, handel en potentiële investeringsprojecten - vruchtbare grond te zijn voor samenwerking. Deze mogelijkheden zullen na de rapportage in DNA, verder met de regering en relevante instanties worden bestudeerd en uitgewerkt.

Na een intensieve werkweek en kennisontwikkeling concludeert de heer Bouva dat het ontwikkelingsmodel van de Verenigde Arabische Emiraten een goed ‘model of practice’ is voor ontwikkelingslanden. Suriname kan elementen uit het ontwikkelingsmodel bestuderen en toepassen. Diversificatie van de economie is een intensief proces, maar door de banden met landen die in dat proces zijn, zoals VAE, aan te trekken kan Suriname stappen vooruit zetten.

Om de relatie tussen de VAE en Grulac te verstevigen, zijn er officiële bezoeken gebracht en bijeenkomsten gehouden met de volgende autoriteiten:

1)      De voorzitter en leden van de FNC m.n. leden van de Latin America Friendship Group en van de commissie Buitenlandse Zaken.

2)      De Minister van Buitenlandse zaken, Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahayan

3)      Sheik Shayed Universiteit, H.E. Sheikha Lubna Al Qasimi, President

4)      De minister van Economische Zaken, Z.E. Sultan Al Mansoury

5)      De Kroonprins van Abu Dhabi en voorzitter van de ministerraad Z.E. Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahayan

Naast de vicevoorzitter van DNA waren er vanuit Grulac ook parlemantaire vertegenwoordigers uit Chile, Colombia, Peru, Argentinië en Mexico aanwezig.

 

<< Terug naar berichten