Wetgeving op ouderschapsverlof moet komen

Wetgeving op ouderschapsverlof moet komen
Anette Tjon Sie Fat

Parlementsvoorzitter mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons pleit ervoor dat nog in deze regeerperiode wetgeving op ouderschapsverlof in orde komt. Zij kiest niet alleen voor zwangerschapsverlof, omdat kinderen niet alleen door vrouwen worden verwekt.  Mevrouw Simons maakte dit op vrijdag 25 juli 2014 duidelijk tijdens haar bijdrage aan het debat “Meer vrouwelijk leiderschap in 2015” in Tori Oso. Er waren drie stellingen gekoppeld aan deze discussie-avond te weten:

  • Vrouwelijk leiderschap: is dat een garantie voor het goed functioneren van een organisatie en/ of het tonen van essentiële leiderschapskwaliteit?
  • Vrouwelijk leiderschap: is dat een garantie voor een vrouwvriendelijk beleid?
  • Er zijn vrouwen op hoge posities, waarbij je zou denken dat ze op een correcte manier worden behandeld, maar niks is minder waar. Ze worden beledigd en vernederd door een vrouw.

 

Suriname heeft vooralsnog geen wetgeving die zwangere vrouwen beroepsmatig beschermt. Alleen de overheid heeft een verlofregeling. Daarnaast komen slechts enkele bedrijven zwangere vrouwen tegemoet.

Volgens de Assembleevoorzitter is zwangerschapsverlof een heel belangrijk recht dat in de Grondwet is verankerd. Hieraan is alleen door de overheid  invulling gegeven. Er wordt vanuit het parlement gewerkt aan een ontwerp-wet. Ook het ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) levert een bijdrage hieraan.  De bedoeling is om nog in de loop van dit jaar medewerking en ondersteuning te vragen hiervoor.  Verder is het belangrijk dat er een fonds wordt opgezet om de druk van werkgevers van kleine bedrijven enigszins af te nemen. Uit dit fonds zullen vrouwen tijdens het verlof  worden uitbetaald.

Nu is het zo dat vrouwen hun kinderen zes weken na de geboorte moeten verlaten om weer aan het werk te gaan. Voorzitter Simons zegt dat in de wet zal worden nagegaan of het verlof naar vier maanden kan worden opgetrokken.

Het project ‘Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015’ heeft tot doel het stimuleren van meer vrouwelijk leiderschap op politiek-bestuurlijk niveau, binnen het bedrijfsleven en in organen, zoals raden van commissarissen, bedrijfslevenorganisaties en de vakbeweging. Daarnaast wordt ernaar gestreefd dat minstens 30 procent van de verkiesbare plaatsen bij de verkiezingen van mei 2015 bestaat uit vrouwen, en dat invulling van 30 procent van posities binnen andere sectoren per 2015 ook een feit mag zijn. De bedoeling is dat deze campagne, die dwars door alle politieke partijen loopt, een positieve beweging wordt.

Om de bewustwording op gang te brengen, worden er open debatten georganiseerd. De eerste activiteit was op 31 mei 2014. Dit project wordt uitgevoerd met optimale ondersteuning van De Nationale Assemblee, die tegelijk een project uitvoert ter versterking van vrouwen op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 2015. Mevrouw Simons heeft het eerste debat in het kader van ‘Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015” op 31 mei geopend. Het laatste debat zal op 16 mei 2015 plaatsvinden in De Nationale Assemblee.

<< Terug naar berichten