Wijzigingen in Advocatenwet goedgekeurd

Wijzigingen in Advocatenwet goedgekeurd
Stemming wijzigingen Advocatenwet

De wet houdende wijziging van de Advocatenwet (S.B. 2004 no.42), de Advocatenwet, is op maandag 9 februari 2015 met algemeen 37 stemmen aangenomen in het Parlement. In de oude advocatenwet die dateert van 2004 waren er een paar onduidelijkheden.

De wet heeft drie grote wijzigingen ondergaan. Te weten:

  1. Advocaten worden nu alleen onvoorwaardelijk toegelaten nadat ze eerst een stage hebben gelopen en zijn toegelaten. In de oude wet was dit niet het geval. Advocaten werden, nadat ze vier maanden stage hadden gelopen, voorwaardelijk toegelaten. Daarna moesten zij nog een tiendelige cursus volgen om onvoorwaardelijk te worden toegelaten. Met de nieuwe situatie blijf je advocaat als je eenmaal wordt toegelaten. Dat gedeelte van voorwaardelijke toelating komt te vervallen.    
  2. Advocaat Stagiaires zijn verplicht binnen twee jaren de opleiding af te ronden. De orde van advocaten moet binnen twee jaren de opleiding afhebben en de student moet de verplichte vakken die zijn opgenomen in de wet afronden zodat zij kunnen worden toegelaten.
  3. Het tuchtcollege kan nu tucht uitspreken over advocaten die in de fout gaan. Voorheen kon dit niet. Met de wijziging kunnen advocaten die in de fout gaan worden gestraft of geschorst.

Met de aanname van de wijzigingen zijn de onduidelijkheden weggewerkt en is er meer rechtszekerheid gecreëerd voor advocaten, de rechters en de burgers.

<< Terug naar berichten