Zelfvertrouwen vrouwen in de politiek wordt gestimuleerd

Zelfvertrouwen vrouwen in de politiek wordt gestimuleerd

‘Zorg ervoor dat thuis alles in orde is. Heb iets waarin je gelooft en altijd op terug kunt vallen.’ Inspirerende woorden van de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA),  mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons, tijdens de driedaagse training van vrouwen in de politiek. De training werd op vrijdag 24 oktober geopend in hotel Marriott aan de Anton Dragtenweg. In haar toespraak heeft de voorzitter de vrouwen uit verschillende politieke partijen aangespoord om niet alleen hun plek binnen de organisaties op te eisen, maar ook hun leven te ordenen.  Het project ‘Meer Vrouwen in Besluitvorming 2015’ is een initiatief van De Nationale Assemblée in samenwerking met de UNDP.

Onverantwoord

Bij de verkiezing van 2010 is een dramatische terugval, van 25 naar 10 procent, geconstateerd van vrouwelijke parlementariërs. ‘Suriname kan het zich niet permitteren dat deze val doorgaat. Het is politiek, bestuurlijk en maatschappelijk onverantwoord om zo’n groot deel van de bevolking weg te laten’, zegt voorzitter Simons. Om verandering hierin te brengen is besloten om vrouwen te trainen en handvatten aan te reiken om zich beter te kunnen profileren. “Vrouwen moeten nagaan welke rol zij kunnen vervullen in de politiek en ook wat zij voor de gemeenschap kunnen betekenen. Dat mannen vaak de top bereiken komt niet omdat zij meer kennis of doorzettingsvermogen hebben, maar meer zelfvertrouwen’, zegt de parlementsvoorzitter. De training is daarom ook bedoeld om het zelfvertrouwen bij vrouwen aan te wakkeren.

Naar politieke partijen toe is deze training een stimulans om vroeg binnen hun gelederen na te gaan welke vrouwen voldoen aan de criteria voor een plek op de kandidatenlijst. Daarom is aan het begin gevraagd om vrouwen te sturen die kans maken voor plaatsing op de kandidatenlijst.

Hard beroep

De assembleevoorzitter wees de vrouwen erop dat ze niet alleen zichtbaar worden maar ook moeten blijven. ‘De politiek is niet gratis. Het is een hard beroep en moeilijk werk. Wie niet tegen frustraties kan moet de politiek niet in.’

Door de hype van meer jongeren in de politiek is het aantal vrouwen bij de laatste verkiezingen teruggevallen. Simons is niet tegen de jeugd maar ze vindt dat er balans moet zijn. ‘Politiek is geen gameboy. Jong beginnen is goed, maar je kunt niet jong de leiding van je land overnemen. Er is een leertraject daarbij.’

Historische veranderingen

De vrouwen hadden vrijdagavond een openhartig gesprek met de voorzitter op haar werkkamer. Tijdens het gesprek is de voorzitter ingegaan op de verschillende vragen die de vrouwen hadden.

Naast de training mochten de vrouwen alvast proeven van wat hen te wachten staat door in de vergaderzaal te debatteren over verschillende vraagstukken, net zoals het in het hoogste orgaan van Staat aan toe gaat. Zij zijn ook rondgeleid door het gebouw.

De vrouwen zijn voorgedragen door de politieke partijen NDP, KTPI, ABOP, DA91, DOE, BEP, VHP en SPA. De trainingen zijn verzorgd door het consultancybedrijf Get!T van Ray Jong A Lock.

<< Terug naar berichten