• Home
  • Nieuws
  • Bouva op de Internationale Dag van de Jeugd: ‘’Rol jongeren cruciaal bij strijd Covid 19’’

Bouva op de Internationale Dag van de Jeugd: ‘’Rol jongeren cruciaal bij strijd Covid 19’’

Bouva op de Internationale Dag van de Jeugd: ‘’Rol jongeren cruciaal bij strijd Covid 19’’

Op 12 augustus werd wereldwijd de Internationale dag van de Jeugd herdacht. In dat kader sprak Melvin Bouva, president van het Forum van Jonge Parlementariërs van de Inter Parlementaire Unie (IPU) tevens lid van De Nationale Assemblée (DNA), het ‘Samarkand Human Rights Forum’ toe.

Het belang van de rechten van jongeren en het proces  voor een internationale conventie in belang van deze doelgroep, behoorden tot de kernzaken die werden besproken tijdens het forum. Bouva stelde in zijn toespraak dat als men de geschiedenis nagaat, men tot de conclusie zal komen dat politieke en sociale verandering vaak begint bij jonge generaties. ‘’We zijn vandaag hier om de mensenrechten te bespreken en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) te bereiken. Ik geloof dat echte verandering op beide fronten alleen goed  mogelijk is met de actieve participatie van jongeren’’, aldus Bouva.

De president van het IPU Forum of Young MPs gaf verder aan dat in een tijd waarin de wereldwijde gemeenschap ongelooflijke uitdagingen probeert aan te pakken - van Covid19 - tot het bereiken van de SDG's, het niet alleen de juiste keus is om de jeugd volledig in de politiek te betrekken, het is meer dan raadzaam om dat te doen! ‘’Er resten nog 10 jaren om de doelstellingen voor 2030 te halen, en we lopen ver achter. We moeten onze inspanningen een boost geven.

Het Forum van Jonge Parlementariërs is een permanent orgaan van de Inter Parlementaire Unie. Het Forum komt ministens twee keer per jaar bijeen en is een plek waar jonge parlementsleden (tot de leeftijd van 45 jaar) hun ervaringen en expertise kunnen delen om jongerenparticipatie te bevorderen. Tevens worden in dit orgaan ook de perspectieven van jongeren in het werk van de IPU gevoedt en wereldwijde actie gecoördineerd. Simpel gezegd, de IPU is de mondiale stem van de jonge parlementsleden ter wereld.

De slogan van dit orgaan is "Geen beslissingen over ons, zonder ons!" Hetgeen betekent dat iedereen het recht heeft inspraak te hebben in zijn toekomst. "Om die reden pleitten wij voor meer participatie en een betere mondiale samenwerking voor de rechten van kinderen en jongeren. Door goed samen te werken kunnen wij de hedendaagse uitdagingen van Covid tot  SDG'S ongetwijfeld aan" aldus de IPU vertegenwoordiger.

<< Terug naar berichten