• Home
  • Nieuws
  • ICT-medewerker doet onderzoek in DNA en studeert cum laude af

ICT-medewerker doet onderzoek in DNA en studeert cum laude af

ICT-medewerker doet onderzoek in DNA en studeert cum laude af

Ivana Betterson, medewerker op de afdeling ICT van De Nationale Assemblée (DNA) heeft voor de leiding van het parlement een presentatie gehouden over ‘De toekomst van wetgeving: Artificial Intelligence (AI) voor efficiëntere wetsontwerpen”. Het onderwerp was naar aanleiding van een onderzoek dat ze binnen het parlement heeft gedaan ter verkrijging van haar bachelortitel bij Institute of Management and Information Technology (IMIT).

De presentatie, die op vrijdag 29 november 2024 is gehouden in de vergaderzaal van DNA, richt zich op het inzetten van technologie om wetgevingsprocessen te moderniseren en te verbeteren. Vanuit het parlement, heeft de substituut-griffier, Naresh Algoe, Betterson ondersteund als bedrijfsbegeleider. Zij heeft een negen gehaald en is cum laude afgestudeerd.

“Hoe kan een effectief data governance beleid worden ontwikkeld en geïmplementeerd binnen De Nationale Assemblée om de datakwaliteit te verbeteren en belanghebbenden te betrekken en te motiveren?”, luidt de centrale probleemstelling.

Voor de voorzitter van DNA, Marinus Bee MSc LL.B., was dit een moment om trots te zijn. “Als een product van DNA een geweldige thesis heeft geschreven en verdedigd, dan denk ik dat het belangrijk is voor de organisatie om wat te doen met de aanbevelingen. Als er geen ruimte wordt gecreëerd vanuit de leiding belandt zo een thesis in een lade. Wij gaan proberen de innovatieve ideeën van jonge mensen te implementeren. De ontwikkeling wereldwijd gaat heel snel en stilstaan betekent achteruitgang”, zei de parlementsvoorzitter.

Betterson heeft met haar onderzoek laten zien hoe AI, met name GPT, kan bijdragen aan het automatiseren van repetitieve taken, het verbeteren van wetsvoorstellen en het stroomlijnen van complexe processen. “AI is hier om te versterken en niet om mensen te vervangen. We hebben nog steeds de menselijke krachten nodig”, zegt Betterson.

Om te gaan naar de gewenste situatie, heeft Betterson een gap-analyse gemaakt. Ze is ook ingegaan op de risico’s van het invoeren van AI. Belangrijke onderdelen van de presentatie omvatten:

· Een introductie over de toepassing van AI in wetgevingsprocessen;

· Concrete voorbeelden van hoe AI repetitieve taken kan vereenvoudigen en de kwaliteit van wetsvoorstellen kan optimaliseren;

· Interactieve discussies over kansen en uitdagingen van AI in de wetgevende praktijk.

Aanwezig was Ton Pijpers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het IMIT en secretaris Sharma Leefland. Behalve de parlementsvoorzitter, behoorden griffier Ruth de Windt en sub-griffier Algoe ook tot het publiek. Het streven is dat er efficiëntie in de werkzaamheden komt, vooral voor de afdelingen die betrokken zijn bij het wetgevingsproces. Met dit onderzoek streeft Suriname het eerste parlement te zijn in de CARICOM. Algoe zegt dat één van de aanbevelingen van Betterson al is meegenomen. Het is de eerste keer dat de uitnodigingsbrieven voor de workshop van maandag 2 december 2024 met een QR-code zijn geïnitieerd.

 

<< Terug naar berichten