• Home
  • Nieuws
  • Inheemse actiegroep vraagt aandacht aan DNA-voorzitter voor collectieve grondenrechten

Inheemse actiegroep vraagt aandacht aan DNA-voorzitter voor collectieve grondenrechten

Inheemse actiegroep vraagt aandacht aan DNA-voorzitter voor collectieve grondenrechten

Een actiegroep bestaande uit Inheemse organisaties, verenigingen, activisten, leiders en strijders heeft op maandag 14 juni 2021, een petitie overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B. De groep is bezorgd, om de collectieve grondenrechten van Inheemsen en tribale volken die bij wet moeten worden erkend.

Volgens de actiegroep zijn er zaken die spelen rond het grondbeleid in Suriname, waaronder het onderzoek rond de minister die met verlof is gestuurd. “Wij zien regeringen na regeringen telkens weer beloven om de collectieve rechten van Inheemsen en tribale volken bij wet te erkennen. Alle beloften ten spijt. Wij worden verrast met het tegendeel dat men heeft beloofd. Wij volgen de regering, de minister en de commissie Grondenrechten in DNA op de voet, omdat wij niet zullen toezien dat onze gebieden uitgegeven worden”, schrijft de groep in de petitie.

De actiegroep heeft verder gereflecteerd naar protestacties en toespraken waar er eerder beloofd is, dat zaken op orde gesteld zullen worden. De actievoerende Inheemsen hebben in de petitie een ultimatum gesteld, waarbij er wordt gevraagd aan de regering uiterlijk 9 augustus om 5.00uur, de collectieve grondenrechten bij wet vast te stellen.

Parlementsvoorzitter Bee heeft na de overhandiging aangegeven dat de petitie met veel genoegen in ontvangst is genomen. “Ik ben het helemaal eens, met de zaken die zijn aangehaald in de petitie, maar ik wil wel een verzoek doen ten aanzien van het ultimatum dat gesteld is. Het proces om wetten in de DNA te behandelen en aan te nemen is een lang traject. Om een stuk eerlijkheid aan de dag te leggen, ben ik wel bang dat wij 9 augustus niet halen, zegt DNA-voorzitter Bee. De Assemblee- voorzitter heeft de actiegroep wel gegarandeerd dat de wet wel direct op de agenda zal komen, op het moment het door de regering wordt ingediend.

“Het is een beleidsvraagstuk en geen politiek vraagstuk. De Nationale Assemblee (DNA) en de regering erkennen dat. Mek oe tang ab bribi, dat datgene dat beloofd is, niet als politiek instrument gebruikt zal worden, maar daadwerkelijk opgelost zal worden”, aldus voorzitter Bee.

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten