• Home
  • Nieuws
  • Kiesstelsel ter discussie: DNA en Presidentiële werkgroep houden presentatie

Kiesstelsel ter discussie: DNA en Presidentiële werkgroep houden presentatie

Kiesstelsel ter discussie: DNA en Presidentiële werkgroep houden presentatie

De Academische week 2023, is vandaag, maandag 3 april  aangevangen in de grote vergaderzaal van De Nationale Assemblée (DNA). De opening is verricht door de parlementsvoorzitter Marinus Bee, MSc. LL.B. “De kreet vanuit de samenleving om onze wet te herzien, omdat is gebleken, dat er dusdanige inefficiënties in zijn opgenomen, is niet nodeloos geweest. Er was even tijd nodig, om alles in kaart te brengen, maar vandaag zijn we dus hier”, zegt de voorzitter in zijn openingstoespraak.

Tijdens deze Academische week zal er worden gedelibereerd over delen van een wet, die voor Suriname een hele ommekeer zullen betekenen, omdat deze artikelen opnieuw door het Constitutioneel Hof zijn bekeken en uiteindelijk als niet valide zijn getoetst.

De bevoegdheden en de beslissing van het Constitutioneel Hof zijn onder andere besproken tijdens de presentatie van Maarten Ferrier. Hij heeft namens de Juridische Dienst bij DNA het woord gevoerd. Na de presentatie zijn de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

In het tweede dag deel, heeft Raymond Landburg, namens de commissie werkgroep Kiesstelsel Kabinet President een presentatie gehouden. Volgens het voorstel van de commissie, krijgt elk district twee zetels. De overige 31 zetels worden dan landelijk gekozen volgens het evenredigheidsstelsel. Het Centraal Hoofdstembureau totaliseert de landelijke uitgebrachte stemmen op de partijen en deelt de som door 51 zetels. Het resultaat is dan de kiesdeler en tegelijkertijd de kiesdrempel. Na de presentatie is er flink gediscussieerd over de inhoud.

Op de eerste dag waren vertegenwoordigd: de commissie werkgroep Kiesstelsel Kabinet President, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, Algemeen Secretariaat Verkiezingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en De Nationale Assemblée.

Belangrijk is dat de verkiezingen onverkort door gaan op 25 mei 2025. Welke artikelen gewijzigd moeten en volgens welk kiesstelsel moet nog gewijzigd en goedgekeurd worden door de DNA.

 

 

 

 

<< Terug naar berichten