Middelbare school op Marowijne een feit
Het is een feit! Marowijne beschikt vanaf 26 oktober 2021 over een middelbare school. De studenten kunnen nu in hun vertrouwde omgeving genieten van onderwijs. De eerste steenlegging was op 22 februari 2021. Toen werd er beloofd dat de school dit schooljaar nog zou worden ingezet. Deze belofte is nu ingelost. De leerkrachten zijn al aangetrokken voor de school.
Parlementariër uit Marowijne, Genevievre Jordan BEd. meent dat wanneer onderwijs goed ingericht is, het een prachtig instrument is voor ontwikkeling. Het biedt de mogelijkheid om kennis te verwerven en capaciteit op te bouwen.
"Onderwijs moet leiden tot productie en economische ontwikkeling voor de mensen in het binnenland zodat ze niet hoeven weg te trekken naar het kustgebied, maar blijven in hun eigen woongebieden om die te ontwikkelen", zegt Jordan.
Jordan doet een beroep op het ministerie van Onderwijs om bij het invullen van het curriculum voor deze middelbare school, na te gaan op welke wijze ICT en technisch onderwijs hier kan worden verzorgd.
Een goed ontwikkelde ICT(-sector) en technische -sector moet zo veel als mogelijk de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving en de economie gaan vergemakkelijken, ondersteunen, laten groeien en diversificeren, hetgeen nog meer zal bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.
Het DNA- lid dr. Gregory Rusland roept de ouders op om hun kinderen op deze school in te schrijven. Hij verzekerd dat het personeel op de school absoluut niet onder doet voor de leerkrachten van de rest van Suriname. Behalve dat de kinderen nu de gelegenheid hebben om dicht bij huis onderwijs te genieten, besparen ze nu ook tijd en betekent het ook lagere kosten voor de ouders. Dit zorgt voor meer tijd voor sport en recreatie, wat nodig is voor de vorming van goede burgers in het land.
Voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) Marinus Bee MSc LL.B zegt dat met de opening van deze school Suriname ook invulling geeft aan punt 4 van de doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling (SDG) van de Verenigde Naties te weten kwaliteitsonderwijs. In Suriname is dit aspect van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen het ijkpunt voor het te ontwikkelen onderwijsbeleid, dat erin moet resulteren, dat het Surinaamse kind in het gehele land, dezelfde onderwijskansen krijgt.
"Als de school bereiken al als een uitputtingsslag gezien kan worden, dan wordt op niet mis te verstane wijze, afbreuk gedaan aan alles, wat daarna volgt. Een vermoeide leerlingen zal de leerstof minder goed kunnen opnemen, dan één die niet al te veel energie behoeft te steken in het naar school gaan", spreekt voorzitter Bee zijn gehoor toe.
Hjj hoopt dat iedereen beseft dat het een samenwerking betreft, want alle schakels zijn van eminent belang voor het welslagen van dit schooljaar.
<< Terug naar berichten