• Home
  • Nieuws
  • Parlementaire commissie buitenlandse zaken Tweede Kamer brengt beleefdheidsbezoek aan DNA

Parlementaire commissie buitenlandse zaken Tweede Kamer brengt beleefdheidsbezoek aan DNA

Parlementaire commissie buitenlandse zaken Tweede Kamer brengt beleefdheidsbezoek aan DNA

De vaste commissie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor buitenlandse zaken heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan De Nationale Assemblée. De delegatie is zondag 5 mei 2024 door de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), de vicevoorzitter, de griffier en de substituut-griffiers ontvangen. Respectievelijke Marinus Bee Msc., drs. Dew Sharman, Ruth de Windt, Agatha Ramdass en Naresh Algoe. Bij dit gesprek zat de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Walter Oostelbos ook aan.

De parlementsvoorzitter gaf aan dat hij in 2021 een bezoek had gebracht aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is na 20 jaren dat zo een diplomatiek bezoek heeft plaatsgevonden. Tijdens dat gesprek zijn onder andere afspraken gemaakt over institutionele versterking van DNA. In dat kader heeft een technisch team van het parlement stage gelopen bij de Tweede Kamer in september 2023.

“We hebben een relatie met een aantal landen, maar de band met Nederland voelt altijd anders aan. Vanaf ons aantreden in 2020 hebben we samen met de regering de band met Nederland weer opgebouwd”.

Slavernijverleden

Verder is er gesproken over het slavernijverleden en wat de rol kan zijn van de twee parlementen tijdens dit proces. “Ik denk dat de samenwerking op het niveau van de Tweede Kamer en De Nationale Assemblée aangemoedigd moet worden omdat we merken dat zeker wat het wederzijds maatschappelijk belang betreft steeds groeiende is en aandacht vraagt. Niet alleen het slavernij verleden, maar het koloniaal verleden in zijn algemeenheid.” Zei vicevoorzitter Sharman.

De voorzitter en de vicevoorzitter geven verder aan dat communicatielijnen tussen de twee landen ten aanzien van het slavernijverleden duidelijk moeten zijn.

Voorts zegt de vicevoorzitter dat een warme relatie met het voormalig moederland goed is. Er zijn nog steeds wederzijdse belangen en het is goed om met respect met elkaar om te gaan en te kijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen. “Ik kijk naar bijvoorbeeld archiefmateriaal dat veel aanwezig is in Nederland, dat wij hier niet hebben, maar waar uit we de historie beter zouden kunnen begrijpen”, meent de vicevoorzitter.

Oorlogen

Vanuit de Nederlandse delegatie zijn er onder andere vragen gesteld over de uitdagingen van de vaste parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken, International Business en Samenwerking. Vooral met het oog op de grenskwestie en de oorlogen die gaande zijn in de wereld. Verder is er ook gesproken over de situatie in Haïti en Oekraïne.

Zowel de voorzitter en de vicevoorzitter hebben een beroep gedaan op de commissie om zich sterk te maken zover hun invloed reikt dat Nederland zich uitlaat over de situatie in de twee landen.

Visumvrij reizen

Ook de kwestie wat betreft het visumvrij reizen voor Surinamers naar het buitenland is aangehaald door voorzitter Bee. “Dit is echt een obstakel. Het is een tweede gemeenschap die in Nederland woont en die relatie wordt onderhouden. In deze crisis komt er veel ondersteuning van de diaspora uit Nederland. Suriname heeft een bevolkingsaantal van ongeveer 600.000. In Nederland wonen ongeveer 350.000 mensen van Surinaamse afkomst. Elk gezin hier heeft een familielid in Nederland”, zegt voorzitter Bee.

“Respect voor alle documentatie die nodig zijn, maar soms heb je deadlines. Zeker voor die groep en sporters, studenten en mensen die training moeten volgen in Nederland. Die hebben een maand of langer nodig om aan een visa te komen”, schets voorzitter Sharman als voorbeeld.

Door de ambassadeur is aangegeven dat Nederland al vanaf 2018 kenbaar heeft gemaakt een voorstaander te zijn om Surinamers visumvrij te laten reizen. Echter moet dit ook gehonoreerd worden door de Europese Unie. Verder moet Suriname ook aan een aantal voorwaarden voldoen, die nog niet in orde zijn gemaakt.

De delegatie vanuit de Tweede Kamer bestaat uit:

  • Jan Paternotte (D66)
  • Kati Piri (GL-PvdA)
  • Ruben Brekelmans (VVD)
  • Laurens Dassen (Volt)
  • Caspar Veldkamp (NSC)
  • Dennis Ram (PVV)
  • Arjen Westerhoff (Griffier)
  • Sacha Dekker (Adjunct-griffier)

 

<< Terug naar berichten