• Home
  • Nieuws
  • Parlementaire delegatie oriënteert zich te Merian Goldmines

Parlementaire delegatie oriënteert zich te Merian Goldmines

Parlementaire delegatie oriënteert zich te Merian Goldmines

Een parlementaire delegatie ondersteund door een team deskundigen van het parlement heeft op maandag 11 juli 2023 een bezoek gebracht aan de Merian Goldmines van Newmont Suriname. Dit bezoek kan gezien worden in het kader van een reeks van bezoeken die het parlement zal afleggen aan Multinationals en andere grote staats bedrijven. Verder was het bezoek ook een meetmoment voor de volksvertegenwoordigers om te zien hoe de wet van 10 september 2013, houdende toestemming tot het aangaan van een Delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC betreffende het gebied bekend als Merian, district Sipaliwini wordt nageleefd in de praktijk.

Tijdens het bezoek heeft de delegatie een rondleiding gehad en zijn er presentaties verzorgd door de directie en het management team van Newmont Suriname. De presentaties gingen over onder andere het human resource beleid, de royalty’s, de diverse belastingen waaronder loonbelasting die worden afgedragen aan de overheid van Suriname, de productie en de relatie met de Pamaka gemeenschap. Vanuit de zijde van Newmont is tevens aandacht gevraagd voor de ontwerpwet “Raamwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken”, welke thans onder behandeling ligt bij De Nationale Assemblee. Gevraagd is om binnen dit kader diepgaandere gesprekken te voeren met het Parlement, met het oog op een eventuele uitbreiding van de productiefaciliteiten van het bedrijf.

De delegatie is heel goed ontvangen door Newmont Suriname en is goed geïnformeerd middels de presentaties en de vragenronde. Aangegeven kan worden dat de Nationale Assemblee desondanks uitkijkt naar meerdere sessies met het bedrijf en overige stakeholders zoals de Pamaka gemeenschap, de lokale bevolking en de lokale leveranciers. “Dit bezoek is een eerste stap zodat we onze eigen oriëntatie kunnen hebben. We hadden graag meer tijd, om ook de stakeholders zoals de lokale mensen te spreken. Het zou goed zijn om van hun te horen wat de knelpunten zijn”, stelt de parlementsvoorzitter, Marinus Bee MSc LL.B.

De delegatie bestond uit: Marinus Bee MSc. LL.B, drs. Dew Sharman, Fogatie Aserie, Melvin Bouva MPA LLB, Radjendrekoemar Debie MSc, mr. Cheryl Dijksteel MPH MS Bioethics, Iona Edwards, drs. Patricia Etnel MPA, drs. Asiskumar Gajadien, Mohamedsafiek Gowrie, Miquella Soemar-Huur, Niesha Jhakry LL.B, mr. Ebu Jones LL.B, Remi Kanapé, Soerjani Mingoen – Karijomenawi, Evert Karto, mr. Patrick Kensenhuis, Ramon Koedemoesoe, Tashana Lösche, Renet Wahki, Jennifer Vreedzaam, Cedric van Samson, Remie Tarnadi, Grachelle Sluisdom, Edgar Sampie, Annie Sadi, Kishan Ramsukul, Harriët Ramdien, IvanieldoPlein, drs. Rabindre Parmessar en drs. Roy Mohan.

 

Klik op de link voor een video samenvatting inclusief interviews van het bezoek: https://youtu.be/_cw5cGSTnU0

 

<< Terug naar berichten