• Home
  • Nieuws
  • Petitionarissen vragen respect, gelijkwaardig en gerechtigheid voor Inheemsen

Petitionarissen vragen respect, gelijkwaardig en gerechtigheid voor Inheemsen

Petitionarissen vragen respect, gelijkwaardig en gerechtigheid voor Inheemsen

Een groep petitionarissen heeft op 2 august 2023 op De Nationale Assemblée (DNA) het beroep gedaan om de Inheemsen gelijkwaardig en met respect te behandelen. In de petitie die is ontvangen door de voorzitter van het parlement, Marinus Bee MSc. LL.B zijn er vier eisen opgesomd.

“Heden 2 augustus 2023 is het precies 3 maanden geleden dat Inheemsen in het Pikin Saron gebied door frustraties en wanhoop gedwongen waren zich te verzetten tegen de uitgiftes van hout en goud concessies door de regering en de beperking van hun bewegingsvrijheid in hun eigen gebied. Het verzet tegen deze vorm van onderdrukking heeft geresulteerd in de standrechtelijke executie van de inheemse broeders Dijksteel en Wolfjager”, luidt de eerste passage van de petitie.

De families van de slachtoffers en bezorgde burgers zijn van mening dat de twee dode zijn gevallen door het niet uitvoeren van het Kalina en Lokono vonnis. Ook voelt de groep zich niet beschermd door de regering. Verder hebben de petitionarissen geconstateerd dat er groeiende onlustgevoelens bij de Inheemsen bestaan over de manier waarop de regering hen behandelt. Dit zou wederom kunnen leiden tot ongewenste escalatie.

Een van de eisen is daarom dat het Kalina en Lokono vonnis nog in 2023 wordt uitgevoerd en dat de vijf heren die drie maanden geleden zijn ingesloten conform de regels van de mensenrechten worden behandeld.

Parlementsvoorzitter Bee zegt vanuit zijn verantwoordelijkheid te kijken wat het parlement aangaande de zaken die opgesomd zijn in de petitie kan doen. “Hoe moeilijk de situatie ook is, doe ik een beroep op u om als leiders het pad van dialoog niet te verlaten. Al voeren we oorlog, toch komen we uiteindelijk aan de onderhandelingstafel”, zegt voorzitter Bee. Hij informeert de groep dat uitvoering van het vonnis een aangelegenheid is van de regering. Het parlement is het instituut belast met het maken van wetgeving. Zo staat het de wet Collectieve Rechten Inheemse volken en Tribale Volken, de volgende dag, donderdag 3 augustus op agenda van het parlement. De parlementsvoorzitter heeft vanuit die plek een oproep gedaan aan de leden om quorum te verlenen, zodat de wet behandeld kan worden.

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten