Wet Uitzonderingstoestand COVID-19 verlengd met een jaar
De Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand is in de vroege ochtend van zaterdag 6 februari 2021 met algemene 44 stemmen aangenomen door De Nationale Assemblée (DNA). De uitzonderingstoestand, die op 6 februari 2021 vervalt, is met twaalf maanden verlengd en gedt tot 7 augustus 2021.
De wetswijziging was nodig voor uitbreiding en aanscherping van bestaande handhavingsmodaliteiten.
Bij de aanscherping van de wet gaat het over de opname van een dwangmogelijkheid voor de handhaving van de bestuurlijke boete, waaraan de verplichting is gekoppeld tot verstrekking van persoonsgegevens en gegevens van het voertuig waarmee de overtreding is begaan. Door deze gegevens te verstrekken wordt de handhavingsmogelijkheid van het bestuursorgaan versterkt als de overtreder zou weigeren om zijn of haar (persoon)gegevens te verstrekken.
De uitbreiding heeft meer te maken met de opname van een zelfstandige strafrechtelijke handhavingsmogelijkheid, omdat in de bestaande regeling de strafrechtelijke handhaving slechts toepasselijk is in geval van herhaling van overtredingen. Dit werkt stagnerend, omdat in de praktijk echter is gebleken dat gelet op de aard van de maatregelen in sommige gevallen de strafrechtelijke handhaving de voorkeur verdient.
Aandachtspunten
Tijdens de vergadering hebben verschillende parlementariërs onder andere aandacht gevraagd voor ondersteuning aan personen die door de COVID-situatie getroffen zijn, de onderwijssituatie vooral met betrekking tot de rol van leerkrachten in deze periode, waar personen in beroep kunnen als zij het niet eens zijn met de behandeling van wetsdienaren.
Minister Albert Ramdin, die als regeringscoördinator aanzat, heeft aangegeven, dat er een balans gevonden moet worden tussen de algemene gezondheidssituatie en de economie.
Het initiatiefvoorstel voor dit wetsproduct is op 29 januari 2021 ingediend door drs. Asiskumar Gajadien, Miquella Soemar-Huur BSc en Chuanrui Wang LL.B.
De Commissie van Rapporteurs heeft bestaan uit de leden Cheryl Dijksteel LLM MPH (voorzitter), Dinotha Vorswijk BSc., drs. Patricia Etnel MPA en Mohammad Mohab-Ali MPH.
In maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van COVID-19 tot een pandemie uitgeroepen. Deze wereldwijde epidemie heeft al vele mensenlevens geëist. Gebleken is dat slechts met uitzonderlijke maatregelen nationaal en internationaal de epidemie enigszins kan worden bedwongen.