back menu

Dag der Marron: Voorzitter Bee vraagt regering opnieuw aandacht voor grondenrechten

10-10-2024

"Indien de grondenrechten in dit regeertermijn niet in orde worden gemaakt, zal het alle goede werk van de afgelopen vijf jaar overschaduwen. Het is de droom en de wens van de inheemse- en tribale volken." Woorden van de parlementsvoorzitter, Marinus Bee MSc. LL.B tijdens de herdenking van Dag der Marron, op donderdag 10 oktober 2024. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de voorzitter op uitnodiging van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport en Stichting A Kompas een toespraak gehouden op het Plein van 10 oktober 1760, op de hoek van de Johan Adolf Pengelstraat en de Henck Arronstraat.

De parlementsvoorzitter geeft verder in zijn toespraak aan dat het geloof er is in de samenleving dat deze wet wordt behandeld en goedgekeurd. Immers, het is een belofte van de regering, dus moet zij die nakomen. Voorzitter Bee benadrukt dat De Nationale Assemblรฉe (DNA) klaar is om de wet weer op agenda te zetten en verder te behandelen.

Het wachten is nu op de regering om de nota van wijziging naar het parlement te sturen. โ€œHet is geen ๐‘๐‘™๐‘Ž๐‘š๐‘’ ๐‘”๐‘Ž๐‘š๐‘’, maar een stukje eerlijke evaluatie om na te gaan waar het vast zit. Laten we elkaar begrijpen en verder praten om het probleem op te lossenโ€, geeft de voorzitter verder aan. Hiermee vaagt hij weer de aandacht van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, die ook aanwezig waren. "Heden leg ik het weer op uw bord om alles in het werk te stellen. We zullen hoog geschreven zijn in de geschiedenis dat dit parlement bewezen heeft de moeilijke vraagstukken met betrekking tot wetgeving op te lossen.โ€

๐’๐ญ๐ซ๐ข๐ฃ๐

Op 10 oktober 1760 zijn de vredesverdragen ondertekend door het Nederlands koloniaal bestuur, die ertoe moest bijdragen, dat de menselijke waardigheid van alle slaven werd erkend. De strijd die is geleverd in het bos en de vrijheid die van daar uit is afgedwongen, had een prijs en die was niet goedkoop.

โ€œAls we kijken naar de strijd die is geleverd door onze voorouders, was het niet makkelijk. Hoe gaan we als groep verder?โ€ Kijkend waar de marron anno 2024 staat in de maatschappij concludeert de voorzitter dat de droom van de voorouders steeds meer vorm begint te krijgen.

๐๐ข๐ฃ๐๐ซ๐š๐ ๐ž

โ€œWat is uw bijdrage? Bent u bereid om op diezelfde manier strijd te leveren of gaan we een houding aannemen en verwachten dat dingen ons zullen toekomen en als dat niet lukt, zullen we andere verwijten?, vroeg de voorzitter retorisch.

Vergeleken met de periode voor 2005 is de positie van de marron verbeterd. โ€œDe politieke beรฏnvloeding van ons is duidelijk te zien. We merken soms een stukje ontevredenheid, maar wat is uw eigen bijdrage?"

Naast de voorzitter hebben de DNA-leden Ramon Koedemoesoe en Genevievre Jordan BEd. het evenement ook bijgewoond. Op het plein van 10 oktober 1760 zijn er toespraken gehouden en kransen gelegd bij het monument.

Meer nieuws