back menu

Directoraat Cariforum praat over EPA met parlement

12-07-2024

Het Caribisch Forum, Cariforum heeft op woensdag 10 en donderdag 11 juli 2024 een sessie gehouden in De Nationale Assemblée. Deze bijeenkomst markeert een cruciale gelegenheid waarbij het directoraat van Cariforum intensief in gesprek ging met de vaste parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking. Op de tweede dag waren alle parlementariërs uitgenodigd om deel te nemen, wat zorgde voor een brede discussie.

Het directoraat van Cariforum, onder leiding van Directeur-generaal Alexis Downes-Amsterdam, werd bijgestaan door de leden zoals Audel Cunningham, Sean Taylor en Cindy Henry. Er is onder andere gesteld dat Cariforum-staten elkaar een behandeling dienen te verlenen die niet minder gunstig is dan die verleend aan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Cariforum, opgericht in 1992, vormt een subgroep binnen de Organisatie van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS). Het dient als een essentiële entiteit voor economische dialogen en samenwerking met de Europese Unie (EU). Deze regionale organisatie omvat niet alleen de vijftien Caricom-staten, maar ook de Dominicaanse Republiek, waarmee het een gezamenlijke stem en platform biedt voor het bevorderen van economische integratie en ontwikkeling.

Het Cariforum-directoraat speelt een cruciale rol in het beheren en bevorderen van regionale belangen en samenwerking. In 2008 ondertekende Cariforum, de CARIFORUM-EU Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA), een uitgebreide overeenkomst die verder gaat dan enkel handelsbepalingen. Het omvat ook toezeggingen op het gebied van dienstenhandel, investeringen, concurrentiebeleid, overheidsaanbestedingen, intellectuele eigendomsrechten en duurzame ontwikkeling.

Na de Brexit in 2020 werd de CARIFORUM-UK EPA-overeenkomst opgericht om de preferentiële handelsvoorwaarden van de regio met het Verenigd Koninkrijk te handhaven en verder te ontwikkelen. Deze overeenkomst is van vitaal belang voor het behoud van economische stabiliteit en groei binnen de regio, terwijl het ook zorgt voor een solide kader voor samenwerking met het Verenigd Koninkrijk. Deze sessie in De Nationale Assemblée was een belangrijke stap in het bevorderen van consensus en samenwerking tussen Cariforum en zijn internationale partners. Het onderstreept de voortdurende inzet van de regio voor economische integratie, handelsontwikkeling en duurzame samenwerking met de EU en het VK.

Meer nieuws