back menu

SDG Platform en DNA willen betere commitment SDG’s

11-01-2025

Het SDG Platform onder leiding van Elizabeth Bradley heeft op woensdag 8 januari 2025 een kennismakingsbezoek gebracht aan DNA-voorzitter Marinus Bee, MSc LLB. Ook de activiteiten en doelen van het platform zijn kort toegelicht. De twee leden van het platform Felicity Fräser en Gerard den Dekker waren ook aanwezig.
Zowel het platform als de voorzitter willen een betere samenwerking tussen de verschillende stakeholders ten einde de Sustainable Development Goals te realiseren. Het hoeft geen betoog dat de wereld van vandaag voor grote uitdagingen staat: armoede, honger, ongelijkheid, klimaatverandering en de biodiversiteitcrisis zijn slechts enkele van de problemen die dringend aangepakt moeten worden.

Grote uitdagingen vereisen gedrufde actie om ze te overwinnen en dat is waar de SDG’s om de hoek komen kijken. Er zijn in totaal zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen vastgesteld voor de periode 2015-2030 waaraan 193 landen, waaronder Suriname zich hebben gecommiteerd. Al deze landen zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Om de realisatie van de SDG’s in Suriname te versnellen, is op 25 februari 2022 een Nationale SDG Commissie geïnstalleerd. Deze commissie bestaat uit afgevaardigden uit de publieke sector. Vervolgens is op 7 juli 2022 het SDG-platform geïnstalleerd, bestaande uit afgevaardigden van diverse maatschappelijke stakeholders. Op 4 mei 2023 is het platform uitgebreid met enkele leden. Het SDG-platform stelt dat de duurzame ontwikkelingsdoelen nog niet bij alle ministeries zijn doorgedrongen. “Slechts de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Ruimtelijke Ordening en Milieu zijn de goede voorbeelden, terwijl het ministerie van Volksgezondheid deze doelen in beperkte mate heeft kunnen bereiken”, aldus Bradley. De rest van de ministeries moet nog gaan werken aan de realisatie van de doelen. “Het beleid moet zijn dat elk ministerie integraal de SDG-doelen opneemt en implementeert”, vervolgt Bradley.

Zowel het platform als DNA zijn het erover eens dat via het onderwijs de awareness over de duurzame ontwikkelingsdoelen beter op gang kan komen. Ook moet de samenwerking tussen de publieke sector en niet-gouvernementele organisaties versterkt worden. “Daarbij speelt DNA natuurlijk een cruciale rol”, benadrukt de parlementsvoorzitter. Afgesproken is dat de komende periode er diverse sessies komen die resulteren in acties. “De commitment moet inderdaad beter vanuit de regering en het parlement. We starten met de sessies en op basis daarvan gaan wij verdere afstemming plegen”, zegt de voorzitter. Suriname moet dit jaar nog rapporteren hoe ver ze is met het behalen van de doelen

Meer nieuws