back menu

Nieuw Burgerlijk Wetboek met algemene 28 stemmen goedgekeurd

14-08-2024

Het Nieuw burgerlijk wetboek (Burgerlijk Wetboek 2023) is, tezamen met aanverwante wettelijke regelingen zoals de Handelsregisterwet, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Algemene Termijnenwet, op dinsdag 13 augustus 2024 met 28 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assembleé (DNA).

Parlementsvoorzitter, Marinus Bee LL.B MSc, geeft aan dat de  Commissie van Rapporteurs, belast met de behandeling van het Nieuw Burgerlijk Wetboek, een heel lang traject van twee jaren heeft doorlopen om tot deze historische goedkeuring te komen. Vanaf 1992 zijn deskundigen van zowel de regering als andere organisaties aan de slag met de voorbereiding van het Nieuw Burgerlijk Wetboek. "Ruim dertig jaren van voorbereiding is dus hier vooraf aan geweest. Ook de voorgasnde parlementen worden meegenomen", verduidelijkt de voorzitter. Eerder dit jaar, tijdens de derde Academische Week van de DNA was het Nieuw Burgerlijk Wetboek een der onderwerpen en is wederom het parlement verzocht door vrijwel alle betrokken actoren mee te werken aan de goedkeuring van het Nieuw BW, mede in het kader van rechtsontwikkeling en rechtszekerheid.

“Een wet zal nooit 100% goed genoeg zijn, maar zoals alle andere landen het doen, zullen er ook evaluatie momenten worden ingebouwd om het Nieuw BW te evalueren”, zegt de parlementsvoorzitter. Dat is ook de reden waarom het parlement onlangs een wetgevingsunit in het leven heeft geroepen om wetten op een regelmatige basis te evalueren.
De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR), drs. Dew Sharman kijkt vol dankbaarheid terug en noemt de aanname van de wet een belangrijk moment. Er zijn anderhalf jaar lang actoren gehoord in commissie verband, voor de openbare behandeling. De commissievoorzitter hoopt dat het spagaat dat er is tussen de dynamische wereld en de rechtswereld is verkleind.

Deze wet is een voorstel van de regering en is ingediend op 21 november 2021 met als voornemen een herziening van het burgerlijk recht, vanwege het tijdsverloop en de ontwikkelingen op dit gebied.
De Commissie van Rapporteurs belast met de voorbereiding bestaat naast de voorzitter, drs. Dew Sharman (Voorzitter), verder uit de leden drs. Soewarto Moestadja, mr. Cheryl Dijksteel MPH MS Bioethics, mr. Ebu Jones LL.B, Genevievre Jordan BEd, mr. Patrick Kensenhuis, Chuanrui Wang LL.B, drs. Ronny Asabina en Miquella Soemar-Huur BSc.

De wetten die zijn goedgekeurd:

1. (Nieuw) Burgerlijk Wetboek
2. Aanpassingswet Burgerlijk Wetboek
3. Algemene termijnenwet
4. Handelsregisterwet
5. Overgangswet Aanpassingswetgeving nieuw Burgerlijk Wetboek
6. Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek
7. Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

 

Meer nieuws