back menu

Voorzitter Bee geeft stand van zaken grondenrechten

10-08-2024

Op 9 augustus 2024, de Dag der Inheemsen, is een goed moment om te evalueren. Zegt de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc. LL.B vanuit het podium in de Palmentuin. “Vorig jaar stonden we op het Onafhankelijkheidsplein en het is belangrijk om te kijken als we vooruit zijn gegaan in een jaar. Ook al zijn het kleine stappen”.

Voorzitter Bee zegt als vertegenwoordiger van de wetgever niet tevreden te zijn. Hij is wel blij dat er kleine stappen zijn gemaakt wat betreft de Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken. Recent is er met de top van de regering hierover nog een gesprek geweest, om de volgende stappen te bespreken.

De parlementsvoorzitter zegt dat de wet hoge prioriteit geniet in het parlement. Zo gauw de nota van wijziging wordt ingediend, zal het gelijk op de agenda van de DNA worden geplaatst. De eerste ronde van het parlement en de regering is al afgerond. De inzichten zullen dan worden meegenomen in de wijziging.

“Laten we aan de slag gaan, wanneer we over een jaar weer hier staan kunnen we zeggen dat we grote stappen voorruit hebben gemaakt. Het is niet iets van een dag of een regering, het is een proces”. De activiteiten in de Palmentuin zijn georganiseerd door de Stichting herdenking nationale dag der inheemse volken in Suriname en Stichting Amazone Markt Suriname.

Meer nieuws