back menu

Visserijsector roept op tot dringende maatregelen voor duurzame ontwikkeling

03-10-2024

Een vertegenwoordiging van de visserijsector in Suriname heeft op woensdag 2 oktober 2024 een petitie ingediend bij De Nationale Assembleé (DNA). De griffier, Ruth de wind heeft het in ontvangst genomen. De petitionarissen vragen aandacht voor de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Ook hebben zij de kansen die de visserijsector biedt voor de economie en voedselzekerheid in Suriname benadrukt.

De visserijsector is de grootste sub-sector binnen de agrarische sector, met een jaarlijkse exportwaarde van ongeveer 65 US dollar miljoen en een bijdrage van 10 procent aan het bruto binnenlands product (BBP). De sector biedt werk aan meer dan 6.500 mensen en ondersteunt nog eens 2.000 indirect. Het is cruciaal dat er maatregelen worden genomen om deze sector te versterken en duurzaam te laten functioneren.

Enkele aandachtspunten in de petitie zijn transparantie in het vergunningsbeleid, ondersteuning voor brandstofkosten, vergunning overdracht, veiligheid op zee, strijd tegen illegale visserij en betaalbare diensten.

De visserijsector vraagt om een uitgenodigd te worden om te praten over de zorgpunten en aanbevelingen te delen. Hierbij is het van groot belang dat de parlementaire commissie van Landbouw, Veeteelt en Visserij aanwezig is, zodat gezamenlijk naar oplossingen kunnen worden gezocht.

Klik hier voor de petitie

Meer nieuws